Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Περισσότερο QE «βλέπουν» οι αναλυτές

Παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο αναμένουν οι αναλυτές, ενώ εκτιμούν πως ο σταδιακός περιορισμός των αγορών ομολόγων ίσως αρχίσει το β' εξάμηνο του 2017.

Bloomberg: Περισσότερο QE «βλέπουν» οι αναλυτές

Ο Μάριο Ντράγκι θα πρέπει να κάνει περισσότερα στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, προτού σκεφτεί καν την περιστολή του προγράμματος, λένε τώρα οι οικονομολόγοι.

Με τις τιμές καταναλωτή μετά βίας να αυξάνονται και την ανάκαμψη να είναι ακόμα εύθραυστη, η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η απόφαση αυτή είναι πιο πιθανό να ληφθεί τον Δεκέμβριο απ' ό,τι κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως το πρόγραμμα δεν θα αρχίσει να περιστέλλεται πριν το β' εξάμηνο του 2017. Ακόμα και τότε, όμως, η ΕΚΤ αναμένεται να ενεργήσει μόνο αν ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διατηρείται άνω του 1,5%.

Οι αξιωματούχοι βρίσκονται υπό πίεση να αποκαλύψουν τη στρατηγική τους για το QE, το οποίο απορροφά χρέος ύψους 80 δισ. ευρώ κάθε μήνα και επί του παρόντος προγραμματίζεται να «τρέξει» μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Αν και έχουν προκύψει ερωτήματα ως προς το πώς τελικά θα μειώσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, για την ώρα η προσοχή επικεντρώνεται στο πώς θα διασφαλιστεί ότι οι αγορές μπορούν να συνεχιστούν, καθώς σε ορισμένες αγορές οι επιλέξιμοι τίτλοι γίνονται όλο και πιο σπάνιοι.

«Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να σκεφθούν πόση διάρκεια πρέπει και μπορεί να έχει το πρόγραμμα QE, και είναι πολύ σημαντικό ο Ντράγκι να ακουστεί ευέλικτος», σχολίασε ο οικονομολόγος του Bloomberg, Maxime Sbaihi. «Εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερα "περιστέρια" παρά "γεράκια" στο διοικητικό συμβούλιο, κάτι που σημαίνει πως η ισορροπία δυνάμεων "γέρνει" προς τη μεγαλύτερη χαλάρωση. Οποιαδήποτε απόφαση για περιστολή θα έρθει μόνο μετά από χρονική παράταση».

Το 78% από τους 50 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg, η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα 7-14 Οκτωβρίου, προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέα χαλάρωση, ενώ εννέα στους δέκα εξ αυτών εκτιμούν πως αυτό θα συμβεί το νωρίτερο τον Δεκέμβριο. Λίγοι είναι αυτοί που αναμένουν η ΕΚΤ να ενεργήσει στη σύσκεψη της Πέμπτης.

Το ποσοστό αυτών που προβλέπουν παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει αυξηθεί από την τελευταία σύσκεψη της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, λιγότεροι είναι αυτοί που βλέπουν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων στον ορίζοντα, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες πως τα αρνητικά επιτόκια πιέζουν την κερδοφορία των τραπεζών της ευρωζώνης.

«Δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων στις τράπεζες, η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια», σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Barclays, Philippe Gudin. Από την άλλη πλευρά, μια παράταση του QE «είναι πολύ πιθανή».

Αυτή η απόφαση πιθανότατα θα χρειαζόταν αλλαγή στους κανόνες του προγράμματος. Το διοικητικό συμβούλιο ανέθεσε στις επιτροπές της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα να εξετάσουν πιθανές επιλογές, μετά τις δηλώσεις του Μπενουά Κερέ και αξιωματούχους ότι οι αγορές ομολόγων αφήνουν ένα όλο και μεγαλύτερο «αποτύπωμα» στις χρηματαγορές και πως ορισμένα ομόλογα αρχίζουν να σπανίζουν.

Το 73% όσων απάντησαν στη δημοσκόπηση δήλωσε πως η ΕΚΤ θα αλλάξει τις παραμέτρους του προγράμματος QE.

Ο Ντράγκι έχει τονίσει πως το πρόγραμμα έχει αρκετή ευελιξία ώστε να επιτύχει τον σκοπό της συμβολής σε μια βιώσιμη προσαρμογή για να φτάσει ο πληθωρισμός λίγο χαμηλότερα του 2%, επίπεδο που η ΕΚΤ έχει να «δει» από τις αρχές του 2013. Στις 8 Οκτωβρίου, ο Ντράγκι δήλωσε πως η αύξηση του πληθωρισμού θα ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της ΕΚΤ μέχρι τις αρχές του 2019 το αργότερο.

Όμως, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν λιγότερο αισιόδοξοι, μόνο τα δύο τρίτα προβλέπουν πως ο πληθωρισμός θα ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της ΕΚΤ πριν τον Οκτώβριο του 2019. Το ποσοστό αυτό είναι αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όμως χαμηλότερο από το 85% που προέβλεπε το ίδιο στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Αν και η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του πληθωρισμού είναι σταδιακή, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να σκέφτονται το πώς θα περιορίσουν τα μέτρα τόνωσης όταν έρθει η ώρα. Αν και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει επισήμως το θέμα, ωστόσο δημιουργείται μια ανεπίσημη πλειοψηφούσα γνώμη ότι θα υπάρξει περιστολή του QE, όπως ανέφερε σε σχετικό του δημοσίευμα αυτόν τον μήνα το Bloomberg.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση προβλέπει πως ένας σταδιακός περιορισμός των αγορών ομολόγων θα αρχίσει το β' εξάμηνο του 2017 ή αργότερα. Εκτιμούν επίσης πως η ΕΚΤ πιθανότατα θα θέλει να δει τον πληθωρισμό πάνω από το 1,5% για τρεις συνεχόμενους μήνες, προτού δώσει σήμα για οποιονδήποτε περιορισμό του προγράμματος.

Σύμφωνα, πάντως, με άλλη δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα είναι 1,3% στο τέλος του τρίτου και στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του επόμενου έτους και θα αυξηθεί στο 1,5% τον Μάρτιο του 2018.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v