Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barclays: Σύσταση «αγοράς» για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Η τράπεζα αναμένει ράλι για τις μετοχές στο τέλος του έτους, αν τα κέρδη παραμείνουν σταθερά. «Η Ευρώπη είναι ευκαιρία αγοράς», χάρη στη μεγάλη στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Πάντως παραμένουν οι ανησυχίες και συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις.

Barclays: Σύσταση «αγοράς» για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν ευρωπαϊκές μετοχές ανεξάρτητα από το αν η Fed αυξήσει ή όχι τα επιτόκια τους επόμενους τρεις μήνες, τόνισε η Barclays.

Για τις μετοχές της περιοχής, οι οποίες έχουν χάσει 7,8% το 2016, αναμένεται ράλι μέχρι το τέλος του έτους, αν τα κέρδη παραμείνουν αμετάβλητα, σύμφωνα με τον Dennis Jose, επικεφαλής στρατηγικής για ευρωπαϊκές μετοχές στην Barclays, στο Λονδίνο.

Η πρόβλεψη της τράπεζας είναι η δεύτερη πιο αισιόδοξη μεταξύ 10 εκτιμήσεων που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη είναι ευκαιρία αγοράς», τόνισε ο Jose μιλώντας στο πρακτορείο. «Ακόμη κι αν προχωρήσει σε αύξηση η Fed, όταν δείτε το μέγεθος της παγκόσμιας υποστήριξης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας, από την Τράπεζα της Κίνας, ακόμη και από την ίδια τη Fed, όπου τα επιτόκια είναι ακόμη σχετικά χαμηλά, η συνολική εικόνα παραμένει πολύ υποστηρικτική για τα χρηματιστήρια», πρόσθεσε.

Η Barclays, η οποία είναι «overweight» στις ευρωπαϊκές μετοχές, προτιμά μετοχές χρηματοοικονομικών εταιριών, εταιριών μη βασικών αγαθών και υπηρεσιών και τεχνολογίας, διευκρίνισε ο Jose.

Πάντως, αν και ο Stoxx 600 κυμαίνεται στις 14,6 φορές όσο τα εκτιμώμενα κέρδη, από το υψηλό του 15,4 τον Απρίλιο, η αισιοδοξία της τράπεζας είναι σπάνια εν μέσω ενός κύματος ανησυχίας για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Τα funds ευρωπαϊκών μετοχών εμφάνισαν εκροές και την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας την 36η συνεχόμενη εβδομάδα ρευστοποιήσεων, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America, που επικαλείται στοιχεία της EPFR Global.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία, αλλά και σχόλια από τους φορείς χάραξης πολιτικής σχετικά με πιθανή αύξηση επιτοκίων. Μπαίνοντας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, οι ευρωπαϊκοί επενδυτές αντιμετωπίζουν πιθανούς κινδύνους από το επερχόμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία, από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και από τις επιπτώσεις της βρετανικής εξόδου, επανέλαβε ο Jose.

«Αν η αγορά ήταν υπερβολικά ακριβή και είχαμε επικίνδυνα γεγονότα να έρχονται, θα ανησυχούσα περισσότερο», κατέληξε ο ειδικός, συμπληρώνοντας ότι «έρχεται μεταβλητότητα, αλλά όσο αυτά τα γεγονότα δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ, θα είναι παροδικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v