Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά διετίας ο βρετανικός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Το ποσοστό του πληθωρισμού ενισχύθηκε σε 1%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Νοέμβριο του 2014. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5%, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,2% σε ετήσιους όρους. Αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις.

Σε υψηλά διετίας ο βρετανικός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Ο βρετανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο με τον πιο γρήγορο ρυθμό εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS.

Το ποσοστό του πληθωρισμού ενισχύθηκε σε 1%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Νοέμβριο του 2014, έναντι 0,6% τον Αύγουστο και μιας μέσης πρόβλεψης των οικονομολόγων για 0,9%.

Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5%, δηλαδή στα υψηλότερά του εδώ και δύο χρόνια. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν κατά μέσο όρο 1,4%.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση, σηματοδοτώντας το υψηλότερο ποσοστό εδώ και τρία χρόνια.

Οι τιμές πρώτων υλών εμφάνισαν ετήσια άνοδο 7,2% τον Σεπτέμβριο, έναντι 7,8% τον Αύγουστο, μερικώς λόγω του αργού που ενισχύθηκε 14,2%.

Τα συνολικά κόστη εισαγωγών παρουσίασαν άνοδο 9%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ONS δεν βλέπει σημαντικές επιπτώσεις της αδύναμης στερλίνας στις τιμές καταναλωτή, ωστόσο οι κινήσεις του βρετανικού νομίσματος επηρεάζουν τις τιμές παραγωγού.

Ωστόσο, ο Tom Stevenson, επικεφαλής επενδύσεων στη Fidelity, προειδοποίησε πως «παρότι το 1% είναι ακόμη κάπως μακριά από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%, ο αντίκτυπος των διακυμάνσεων του νομίσματος λειτουργεί με καθυστέρηση, οπότε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή θα πρέπει να αναμένονται». «Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει ανοδικά», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v