Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παρενέργειες» για ευρωτράπεζες από τα αρνητικά επιτόκια βλέπει η ΕΚΤ

Η πίεση στα περιθώρια των τραπεζών εγείρει ανησυχίες για τις παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων, επισημαίνει έρευνα της ΕΚΤ. Οι τράπεζες ανησυχούν για τα αρνητικά επιτόκια που περιορίζουν τα κέρδη τους. Φόβοι για μείωση των δανείων στην ευρωζώνη.

«Παρενέργειες» για ευρωτράπεζες από τα αρνητικά επιτόκια βλέπει η ΕΚΤ

Οι τράπεζες της ευρωζώνης ετοιμάζονται να περιορίσουν την πρόσβαση των εταιριών σε πίστωση για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια, καθώς γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές απέναντι στα ρίσκα και καθώς τα αρνητικά επιτόκια διαβρώνουν τα κέρδη τους, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ έχει πυροδοτήσει μια ανάκαμψη του δανεισμού στην ευρωζώνη, ωστόσο τα περιθώρια των τραπεζών έχουν αρχίσει να πιέζονται πολύ, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων.

Οι τράπεζες σταμάτησαν να χαλαρώνουν τα πιστοδοτικά κριτήρια για τις εταιρίες κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο και μια μικρή πλειοψηφία αναμένει πως αυτά θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά στο τρέχον τρίμηνο, κατέδειξε η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 141 ιδρύματα, τον περασμένο μήνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τράπεζες επικαλέστηκαν τη χαμηλότερη ανθεκτικότητα στους κινδύνους ως έναν από τους παράγοντες που έλαβαν υπόψη, όταν αποφάσισαν ποιες εταιρίες έλαβαν δάνειο ή γραμμή πίστωσης τους τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, εξέφρασαν τη δυσφορία τους με το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο ουσιαστικά χρεώνει τις τράπεζες για τις μεγάλες καταθέσεις τους στην κεντρική τράπεζα.

Μια μεγάλη πλειοψηφία των ιδρυμάτων ανέφερε ότι η χρέωση αυτή είχε αρνητικό αντίκτυπο στα επιτόκια δανεισμού και στα περιθώριά τους, τους τελευταίους έξι μήνες. Μερικές, μάλιστα, ανέφεραν ότι οδηγεί σε αύξηση των χρεώσεών τους προς εταιρικούς πελάτες, περισσότερο από τα επιτόκια.

Η ζήτηση των εταιριών για πίστωση αναπτύχθηκε λιγότερο απ' όσο ανέμεναν τα ιδρύματα στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, με τις τράπεζες σε Ιταλία και Ισπανία να εμφανίζουν υποχώρηση.

Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ θεωρούνται ο κύριος παράγοντας για την αύξηση της ζήτησης για δάνεια κατά το τρίτο τρίμηνο, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις και την αναχρηματοδότηση χρέους επίσης να συνδράμουν. Τελικά, οι τράπεζες εξακολουθούν να αναμένουν άνοδο στη ζήτηση το τέταρτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v