Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ISIS χάνει εδάφη στη Μοσούλη

Ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν 20 περίπου χωριά έξω από την Μοσούλη. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι θα μπορούσαν να να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινη ασπίδα, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το ISIS χάνει εδάφη στη Μοσούλη

Ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις βρίσκονταν κοντά στη Μοσούλη την Τρίτη αφού ανακατέλαβαν 20 περίπου χωριά έξω από την πόλη, κατά την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου του ISIS στο Ιράκ.

Με 1,5 εκατομμύρια να συνεχίζουν να ζουν στη Μοσούλη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε σύμφωνα με το Reuters ότι ετοιμάζει αντιασφυξιογόνες μάσκες σε περίπτωση επίθεσης με χημικά από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τέτοιου είδους επιθέσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι θα μπορούσαν να εκτοπιστούν και να παγιδευτούν ανάμεσα σε γραμμές πυρός ή να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινη ασπίδα, προειδοποίησε ο ΔΟΜ.

Η πτώση της Μοσούλης θα σημάνει την ήττα των σκληροπυρηνικών Σουνιτών τζιχαντιστών του Ιράκ, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αιματοχυσία ανάμεσα στις διάφορες αντιμαχόμενες ομάδες μετά την πτώση του Saddam Hussein.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama, η επιχείρηση έχει υπολογισμένο ρίσκο με Αμερικανούς αξιωματούχους να παραδέχονται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για το ποιος θα αναλάβει την διοίκηση της Μοσούλης μετά την ήττα του ΙSIS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v