Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες τουρκικές απειλές για ακύρωση συμφωνίας με Ε.Ε.

H Άγκυρα κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους για απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες. Απειλεί με μη εφαρμογή της συμφωνίας για την επανεισδοχή. Ζητά να σταματήσουν οι πιέσεις για τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Νέες τουρκικές απειλές για ακύρωση συμφωνίας με Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκρίνει την άρση της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες ως το τέλος του έτους και να σταματήσει να επιμένει για αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου, διαφορετικά η Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει την συμφωνία για το μεταναστευτικό, δήλωσε στο Reuters ο Τούρκος υπουργός που είναι υπεύθυνος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία κατέληξε το Μάρτιο σε συμφωνία με την Ευρώπη για την διακοπή των μεταναστευτικών ροών, με αντάλλαγμα χρηματική βοήθεια και την υπόσχεση για κατάργηση της υποχρεωτικής έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.

Ωστόσο, το σχέδιο για την χορήγηση ελεύθερης πρόσβασης στους Τούρκους έχει παγώσει. Οι Βρυξέλλες θέλουν πρώτα να προχωρήσει η Τουρκία σε αλλαγές του αντιτρομοκρατικού νόμου.

«Η απαίτηση αυτή, παρά την κατάσταση που επικρατεί, οδηγεί σε αδιέξοδο την απελευθέρωση των θεωρήσεων και μας αναγκάζει να σκεφτούμε ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις που έχουν κάνει» δήλωσε σε συνέντευξη στην Άγκυρα ο Ομέρ Τσελίκ.

«Στην περίπτωση αυτή δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής και θα την ακυρώσουμε αν χρειαστεί» σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Τσελίκ υποστήριξε πως η Τουρκία έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, με τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα από τους τουρκικές ακτές να έχει πέσει στα 20 με 30 άτομα την ημέρα από 7.000 το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v