Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Ανάπτυξη 6,7% το γ' τρίμηνο

Η εύκολη πίστωση, η ισχυρή αγορά ακινήτων και μέτρα τόνωσης σταθεροποιούν την οικονομία. Ο ικανοποιητικός ρυθμός αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του έτους, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν για την αγορά ιδιοκτησιών και την αύξηση τιμών.

Κίνα: Ανάπτυξη 6,7% το γ τρίμηνο

Σταθεροποιήθηκε η άνοδος της οικονομίας της Κίνας το τρίτο τρίμηνο, καθώς αναπτύχθηκε κατά 6,7%. Η ανάπτυξη αυτή οδηγήθηκε από την εύκολη πίστωση, από τις καλές επιδόσεις της αγοράς ακινήτων και από μέτρα τόνωσης που σύμφωνα με τους οικονομολόγους ήρθαν σε βάρος μιας απαραίτητης αναδιάρθρωσης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου συνάδει με εκείνον του δεύτερου και επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των αναλυτών. Παράλληλα, οι Κινέζοι ηγέτες δείχνουν αισιόδοξοι τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την οικονομία, η οποία επιβραδύνεται τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως βρίσκεται σε πορεία ώστε να πιάσει το στόχο ανάπτυξης της κυβέρνησης για 6,5% ή περισσότερο.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο, έναντι 6,3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι επενδύσεις σε εργοστάσια, κτίρια και άλλα σταθερά περιουσιακά στοιχεία σε μη αγροτικές περιοχές αυξήθηκε 8,2% σε ετήσιους όρους κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο, από 8,1% για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016.

Οι πωλήσεις λιανικής, οι οποίες βοηθήθηκαν από μειώσεις φόρων στα οχήματα, ενισχύθηκαν κατά 10,7% το Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, έναντι 10,6% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το MarketWatch, οι οικονομολόγοι αναμένουν αυτός ο ισχυρός ρυθμός να διατηρηθεί μέχρι τα τέλη του έτους, λόγω ενός καταιγισμού δανείων και κυβερνητικών δαπανών που τροφοδοτούν τη δαπάνη για υποδομή και μια ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων.

Ιδιαίτερα η ισχυρή αγορά ακινήτων ανησυχεί πολύ τους οικονομολόγους και την κυβέρνηση. Οι τιμές ιδιοκτησιών σε κάποιες μεγάλες πόλεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες κατά περισσότερο από 40% σε σύγκριση με πέρυσι. Τα στεγαστικά δάνεια αντιστοίχησαν στο 60% των νέων δανείων το προηγούμενο τρίμηνο, από 47% το δεύτερο τρίμηνο και 23% το πρώτο. Σε πάνω από 20 πόλεις, οι αρχές έχουν εισάγει μέτρα για να περιορίσουν την κερδοσκοπία χωρίς να πλήξουν την ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v