Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο... δουλευταράδες οι Αμερικανοί από τους Ευρωπαίους

Ο μέσος Ευρωπαίος εργάζεται 19% λιγότερο από τον μέσο Αμερικανό, κάτι που «μεταφράζεται» σε 258 ώρες λιγότερες ετησίως ή περίπου μία ώρα λιγότερο κάθε ημέρα της εβδομάδας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πιο... δουλευταράδες οι Αμερικανοί από τους Ευρωπαίους

Οι Αμερικανοί είναι... εθισμένοι στις δουλειές τους. Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι όχι μόνο εργάζονται περισσότερες ώρες από τους εργαζόμενους σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες, αλλά συνταξιοδοτούνται και αργότερα, ενώ παίρνουν λιγότερες ημέρες άδειας.

Μια νέα μελέτη επιχειρεί να μετρήσει ακριβώς πόσο περισσότερο εργάζονται οι Αμερικανοί από τους Ευρωπαίους συνολικά, σύμφωνα με το Bloomberg. Το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει πως ο μέσος Ευρωπαίος εργάζεται 19% λιγότερο από τον μέσο Αμερικανό, κάτι που «μεταφράζεται» σε 258 ώρες λιγότερες ετησίως ή περίπου μία ώρα λιγότερο κάθε ημέρα της εβδομάδας. Ή, διαφορετικά, οι Αμερικανοί εργάζονται 25% περισσότερες ώρες από τους Ευρωπαίους.

Οι ώρες εργασίας εμφανίζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, σύμφωνα με το κείμενο εργασίας των οικονομολόγων Alexander Bick του Arizona State University, Bettina Bruggemann του McMaster University του Οντάριο και Nicola Fuchs-Schundeln του Goethe University Frankfurt. Για παράδειγμα, οι εργασιακές συνήθειες των Ελβετών μοιάζουν με αυτές των Αμερικανών, ενώ οι Ιταλοί είναι λιγότερο πιθανό να δουλεύουν, με αποτέλεσμα να εργάζονται 29% λιγότερες ώρες ετησίως απ' ό,τι οι Αμερικανοί.

Στόχος της μελέτης αυτής είναι να γίνει ευκολότερη η σύγκριση μεταξύ χωρών, καταγράφοντας τις συνολικές ώρες εργασίας ανά άτομο και όχι μόνο για όσους είναι οικονομικά ενεργοί. Δηλαδή, δεν υπολογίζεται μόνο η διάρκεια μιας συνηθισμένης εργασιακής εβδομάδας, αλλά επίσης η συνταξιοδότηση, οι διακοπές, η ανεργία και γενικά ο χρόνος που δαπανάται εκτός εργασιακού βίου.

Βέβαια, δεν είναι όλες οι ώρες εργασίας παραγωγικές, όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι σημαντικό να υπάρχει ένας αξιόπιστος υπολογισμός των ωρών που εργάζεται κάθε άτομο, προκειμένου να μπορέσει να μετρηθεί με ακρίβεια η παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με την οικονομολόγο του University of North Carolina-Greensboro, Dora Gicheva, μια θεωρία ως προς το γιατί οι Αμερικανοί εργάζονται περισσότερες ώρες είναι ότι το κάνουν διότι η επιπλέον προσπάθειά τους είναι πιο πιθανό να τους αποφέρει οικονομικά οφέλη. Ένα άλλο ζήτημα είναι η φορολόγηση, καθώς μελέτες δείχνουν πως η φορολόγηση στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερη απ' ό,τι στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να μειώνεται το κίνητρο για τους Ευρωπαίους να κερδίζουν περισσότερα χρήματα αυξάνοντας τις ώρες εργασίας τους.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν πως οι γενναιόδωρες συντάξεις στην Ευρώπη αποτελούν ένα μεγάλο παράγοντα που αποθαρρύνει τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους από το να εργάζονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v