Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η BHP Billiton αναμένει ανάκαμψη στα εμπορεύματα

Η εταιρία αναμένει βελτίωση των αγορών πετρελαίου και αερίου μέσα σε 12 με 18 μήνες. Χαλαρώνει η υπερπροσφορά στα εμπορεύματα, ενισχύονται οι τιμές. Ωστόσο βραχυπρόθεσμα αναμένει πιο γρήγορη αύξηση προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση.

Η BHP Billiton αναμένει ανάκαμψη στα εμπορεύματα

«Πρώιμες ενδείξεις» χαλάρωσης του κορεσμού σε κάποια εμπορεύματα βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρίας στον κόσμο σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Όπως υπενθυμίζει το MarketWatch, μια υπερπροσφορά παγκοσμίως σε εμπορεύματα από το σιδηρομετάλλευμα μέχρι το χαλκό και το πετρέλαιο, οδήγησε στις αρχές του έτους τις τιμές σε χαμηλά που πολλά στελέχη του τομέα δεν περίμεναν ποτέ. Για την BHP, αυτή η πτώση επέφερε τη χειρότερη ετήσια ζημιά στην ιστορία της.

O παγκόσμιος μεταλλευτικός τομέας «απάντησε» στις αδύναμες τιμές με περιορισμό της παραγωγής κάποιων εμπορευμάτων και «πάγωμα» νέων, μεγάλων πρότζεκτς, κινήσεις που μάλλον έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς.

«Έχουμε δει πρώιμες ενδείξεις εξισορρόπησης της αγοράς», υποστήριξε σήμερα ο CEO της BHP, Andrew Mackenzie, καθώς η μεταλλευτική εταιρία ανακοίνωσε πως η παραγωγή της έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες σε σχέση με πέρυσι.

«Τα θεμελιώδη δείχνουν ότι τόσο η αγορά πετρελαίου όσο και η αγορά αερίου θα βελτιωθούν μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες», πρόσθεσε ο Mackenzie.

«Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος και του άνθρακα για μεταλλουργικές χρήσεις έχουν σταθεί ισχυρότερες απ' ό,τι αναμενόταν (...) αν και συνεχίζουμε να περιμένουμε η προσφορά να αυξηθεί πιο γρήγορα από τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα» για αυτά τα εμπορεύματα, ανέφερε το στέλεχος. Σημειώνεται ότι η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος έχει ενισχυθεί 35% μέχρι στιγμής φέτος.

Η BHP τόνισε ότι το τμήμα πετρελαίου παρήγαγε 55 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτό μεταφράζεται σε πτώση 15% σε ετήσια βάση, αφού η εταιρία αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την εξόρυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των αδύναμων τιμών.

Η παραγωγή άνθρακα που χρησιμοποιείται για θέρμανση υποχώρησε κατά 4%, ενώ η παραγωγή χαλκού της BHP εμφάνισε πτώση 6%.

Η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος άγγιξε τα 58 εκατ. μετρικούς τόνους, δηλαδή παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι, εξαιρώντας κάποιες δραστηριότητες στη Βραζιλία, που σταμάτησαν τον Νοέμβριο λόγω μιας καταστροφικής βλάβης σε φράγμα. Το σιδηρομετάλλευμα αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της BHP.

Τέλος, η παραγωγή του άνθρακα για μεταλλουργικές χρήσεις ήταν μόλις 1% υψηλότερη, ανέφερε η εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v