Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Ηπιες αυξήσεις στους μισθούς το Σεπτέμβριο

Οι περιφέρειες της Fed κατέγραψαν ήπιο ή μέτριο ρυθμό οικονομικής επέκτασης την περίοδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Beige Book. Μεικτή η εικόνα των καταναλωτικών δαπανών.

Fed: Ηπιες αυξήσεις στους μισθούς το Σεπτέμβριο

Η οικονομία των ΗΠΑ εμφάνισε κάποια σημάδια ανοδικών πιέσεων στους μισθούς στις αρχές Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο, αλλά ο ρυθμός αύξησης στις απολαβές των εργαζομένων παρέμεινε σε γενικές γραμμές ήπιος, σύμφωνα με την έκθεση της Fed για την κατάσταση της οικονομίας.

«Η ανάπτυξη των μισθών παρέμεινε σταθερή σε ήπια επίπεδα, αν και κάποιες περιφέρειες κατέγραψαν αυξανόμενες πιέσεις σε συγκεκριμένους τομείς» αναφέρεται στην Beige Book που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σημειώνει επίσης πως οι 12 περιφέρειες της κατέγραψαν ήπιο ή μέτριο ρυθμό οικονομικής επέκτασης, ενώ μεικτή εικόνα εμφάνισαν οι καταναλωτικές δαπάνες.

«Θετικές ήταν οι προοπτικές, με την ανάπτυξη να αναμένεται να συνεχιστεί με ήπιο ή μέτριο ρυθμό στις περισσότερες περιφέρειες» επισημαίνεται στην έκθεση. 

Μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η Fed άφησε να εννοηθεί πως θα αυξήσει τα επιτόκια ως το τέλος του έτους, εφόσον η αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός συνεχίσουν να ενισχύονται.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 5% και βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς ωστόσο να έχει διαπιστωθεί και η προβλεπόμενη άνοδος στους μισθούς.

Σε ομιλία που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βοστόνη, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, υποστήριξε πως μια από τις ορθοδοξίες που ανατράπηκαν μετά την κρίση του 2008 είναι πως η πτώση της ανεργίας θα οδηγήσει και σε αύξηση των μισθών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v