Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dudley (Fed): Αναμένει αύξηση επιτοκίων φέτος

Η οικονομία είναι «αρκετά κοντά» στους στόχους της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2% και μέγιστη βιώσιμη απασχόληση, υποστήριξε ο αξιωματούχος. Είναι φυσικό να γίνει η πολιτική λιγότερο διευκολυντική, εξήγησε.

Dudley (Fed): Αναμένει αύξηση επιτοκίων φέτος

Η Fed πιθανώς θα αυξήσει τα επιτόκια φέτος αν η αμερικανική οικονομία παραμείνει στην τρέχουσα πορεία της, τόνισε την Τετάρτη ένας από τους πιο επηρεαστικούς αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας, ο William Dudley. Όπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για το πιο ξεκάθαρο σχόλιo από φορέα χάραξης πολιτικής της τράπεζας μέχρι στιγμής.

«Αν η οικονομία παραμείνει στην τρέχουσα πορεία της πιστεύω (...) ότι θα δούμε μια αύξηση επιτοκίων αργότερα φέτος», ανέφερε ο πρόεδρος της Fed της Νέα Υόρκης κατά τη διάρκεια δείπνου στο Lotos Club, υποβαθμίζοντας τυχόν κινδύνους που συνδέονται με την αγορά.

Ο Dudley, μόνιμο μέλος με δικαίωμα ψήφου και στενός σύμμαχος της προέδρου της Fed, Τζάνετ Γέλεν, πρόσθεσε ότι μία άνοδος της τάξης του 0,25% φέτος «στην πραγματικότητα δεν είναι και τίποτα σπουδαίο», δεδομένου ότι η οικονομία είναι «αρκετά κοντά» στους στόχους της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2% και μέγιστη βιώσιμη απασχόληση.

Το πρακτορείο επισημαίνει πως τα σχόλια του τραπεζίτη δείχνουν να ενισχύουν την αντίληψη των forecasters πως οι περισσότεροι από τους 17 φορείς χάραξης πολιτικής της Fed αναμένουν αύξηση πριν το τέλος του χρόνου.

Ερωτηθείς για τους κινδύνους που ίσως ενέχει μια άνοδος στα επιτόκια το Δεκέμβριο, ο Dudley υποστήριξε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ανησυχώ για το χρόνο» της αύξησης, δεδομένου ότι η τράπεζα έχει προχωρήσει σε ομαλές ανόδους από το μηδέν, από τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Έχουμε σημειώσει σχετικά καλή πρόοδο προς τους στόχους μας (..) άρα προφανώς όσο πλησιάζουμε προς τους στόχους μας είναι πιθανό να θέλουμε να κάνουμε την νομισματική πολιτική κάπως λιγότερο διευκολυντική», παρατήρησε.

«Αυτό είναι κάπως διαφορετικό από το να λέμε ότι υπάρχει βιασύνη να συσφίξουμε την πολιτική επιθετικά. Δεν βλέπω τέτοια ανάγκη», πρόσθεσε ο τραπεζίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v