Τι δεν είπαν Κλίντον και Τραμπ για τους πολέμους σε Ιράκ και Συρία

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ απέτυχαν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα ως προς το πώς θα καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος και θα αποκλιμακώσουν τις συγκρούσεις σε Ιράκ και Συρία.

Τι δεν είπαν Κλίντον και Τραμπ για τους πολέμους σε Ιράκ και Συρία

Μπορεί η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ να μιλούν για κλιμάκωση του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους και για εξεύρεση τρόπου ώστε να μειωθούν οι σφαγές στη Συρία, ωστόσο κανένας από τους δύο υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ δεν απαντά ξεκάθαρα στο πώς θα το κάνουν αυτό.

Στην τρίτη και τελευταία τους τηλεμαχία πριν τις εκλογές, η Κλίντον δυσκολεύτηκε να πείσει για την υπόσχεση που έχει δώσει επανειλημμένως, ότι δεν θα στείλει στρατό ξηράς πάλι στο Ιράκ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ήδη περίπου 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες εκεί. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, αρνήθηκε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση ως προς το αν η υπόσχεσή του να βομβαρδίσει το Ισλαμικό Κράτος σημαίνει ότι θα ήταν πρόθυμος να στείλει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στη μάχη.

Η αποτυχία να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το Ιράκ και τη Συρία, όμως, δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα πολιτικής για την Κλίντον και τον Τραμπ, αλλά και μια ουσιαστική πρόκληση με σημαντικές συνέπειες στον πραγματικό κόσμο, σχολιάζει το Vox. Από τον Γενάρη του 2017, ένας από τους δύο θα είναι αρχιστράτηγος. Αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει μόνο να δουν το πώς θα μιλήσουν για τους πολέμους στις δύο αυτές περιοχές αλλά και τι θα κάνουν.

Οι στρατηγικές του Τραμπ για το Ιράκ και τη Συρία έχουν ένα μεγάλο κενό. Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας των αντιπροέδρων, ο Μάικ Πενς (αντιπρόεδρος του Τραμπ) ζήτησε τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στη Συρία, όπου οι πρόσφυγες που φεύγουν από τα πεδία των μαχών στο Χαλέπι και από αλλού θα μπορούν να βρουν καταφύγιο. Ο Τραμπ στηρίζει την ιδέα αυτή, όμως θεωρεί πως για την υλοποίησή της θα πρέπει να πληρώσουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

Το πρόβλημα είναι ότι για να δημιουργηθεί και να προστατευθεί μια τέτοια ζώνη, θα χρειαστούν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που θα περιπολούν τους ουρανούς της περιοχής -κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει εύκολα σε καταστάσεις όπου οι ΗΠΑ θα έπρεπε να καταρρίψουν συριακά ή ακόμα και ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, για να μη βάλλουν κατά πολιτών στο έδαφος-, αλλά και σημαντικός αριθμός στρατιωτών στο έδαφος για τη δημιουργία, διατήρηση και φύλαξη της ίδιας της ζώνης ασφαλείας.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2013, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, τότε πρόεδρος των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, σε επιστολή του προς το Καπιτώλιο προειδοποιούσε πως η δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων θα κόστιζε 500 εκατ. δολάρια για να στηθεί και τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια μηνιαίως για να λειτουργήσει, ενώ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την κατάρριψη αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Κατά τον ίδιο, για τη δημιουργία και φύλαξη ανθρωπιστικών διαδρόμων με στόχο την παροχή προστασίας στους πολίτες της Συρίας από τις δυνάμεις του Άσαντ, θα χρειάζονταν χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες.

Μέχρι τώρα, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Τραμπ και ο Πενς θα ήταν πρόθυμοι να στείλουν Αμερικανούς στρατιώτες προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να πιστεύει πως με κάποιον τρόπο οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ δεν είναι στην πραγματικότητα Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

Και η δική της πολιτική για το Ιράκ εμφανίζει προβλήματα. Τον περασμένο μήνα, η Κλίντον δήλωσε «ωμά» πως «δεν θα ξαναστείλουμε ποτέ επίγειο στρατό στο Ιράκ». Αυτό μάλλον εξέπληξε τις οικογένειες των περίπου 5.000 στρατιωτών που ήδη βρίσκονται στο Ιράκ, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 500 στρατιώτες τις επόμενες εβδομάδες.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει πως οι χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες που ήδη βρίσκονται στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν και να παρέχουν συμβουλές σε ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις, τεχνικά δεν είναι επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις, παρά το ότι βρίσκονται σε ενεργές εμπόλεμες ζώνες, ανταλλάσσουν πυρά με τις εχθρικές δυνάμεις και έχουν υποστεί απώλειες.

Οι υποστηρικτές της Κλίντον διευκρινίζουν πως αυτό που εννοεί είναι ότι δεν θα υπάρξει σημαντικός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών στην «αιχμή του δόρατος» και πως η αποστολή τους δεν θα είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο, όπως σχολιάζει το Vox, η ψυχρή αλήθεια είναι πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιώτες στο Ιράκ.

Όπως τονίζει το Vox, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για τους δύο υποψήφιους να καταρτίσουν πραγματικά σχέδια για το Ιράκ και τη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v