Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nτράγκι: Θα εξετάσουμε ανεξάρτητα το ελληνικό χρέος

Την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει «ανεξάρτητα» σε αξιολόγηση βιωσιμότητας χρέους, τόνισε ο Nτράγκι. Πρόωρο έως τότε να συζητήσουμε την αγορά ομολόγων. Η ΕΚΤ δεν έχει εξετάσει tapering. Δεν έγινε συζήτηση για επέκταση του QE, αλλά μπορεί να αποφασιστεί τον Δεκέμβριο.

Nτράγκι: Θα εξετάσουμε ανεξάρτητα το ελληνικό χρέος

Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Όταν έρθει η ώρα, θα συζητήσουμε ανεξάρτητα το θέμα της βιωσιμότητας. Εως τότε είναι πρόωρο να συζητήσουμε τις αγορές ελληνικών ομολόγων, συμπλήρωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Όσον αφορά στην Πορτογαλία, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι αν υποβαθμιστεί από την DBRS, τότε τα ομόλογά της θα αποκλειστούν από το QE.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως η Πορτογαλία έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο, αλλά υπογράμμισε πως η χώρα έχει ανάγκη από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όπως στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Θα μείνουν χαμηλά τα επιτόκια

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE), δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε πως οι μηνιαίες αγορές των 80 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τον Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί. Διευκρίνισε ωστόσο πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε σήμερα μια επέκταση του QE και αρνήθηκε ότι έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για περιστολή των μηνιαίων ρυθμών αγορών (tapering).

«Κάποιες φορές είναι σημαντικό να λέμε τι δεν συζητήσαμε. Και δεν συζητήσαμε το tapering, ή τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος αγορών των στοιχείων ενεργητικού», ανέφερε. Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια απότομη διακοπή του προγράμματος. 

Σημείωσε επίσης πως τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τι θα κάνει τους επόμενους μήνες.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα έναντι της πολιτικής αβεβαιότητας και της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει την ίδια ποσότητα νομισματικής στήριξης και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που επιτρέπει η εντολή της, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως επισήμανε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα επωφεληθεί τον Δεκέμβριο από τις νέες οικονομικές προβλέψεις του τεχνικού προσωπικού της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες θα φτάνουν ως το 2019.

Ο ίδιος κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα στο μέτωπο της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως ακόμα δεν υπάρχουν σημάδια για μια πειστική ανοδική τροχιά του πληθωρισμού. Τόνισε ωστόσο πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω αλλαγών στις τιμές της ενέργειας. 

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Στα ιστορικά χαμηλά του 0% διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Στην ανακοίνωση, το εκτελεστικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνει πως συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, «πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων».

Αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι οι μηνιαίες αγορές ύψους 80 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και ακόμη περισσότερο, εάν χρειαστεί, έως ότου ο πληθωρισμός προσεγγίσει τα επίπεδα-στόχους που θέτει η τράπεζα.

Η απόφαση για τα επιτόκια ήταν αναμενόμενη για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι.

Αισιοδοξία από κυβερνητικές πηγές για τα μηνύματα Ντράγκι

"Θετική" χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη την αναφορά Ντράγκι στην ανάγκη άμεσων αποφάσεων για το ελληνικό χρέος.

Κυρίως, εστιάζουν στην επισήμανση του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη ότι η ΕΚΤ δεν θα δεσμευτεί απο τις σχετικές αναλύσεις του ΔΝΤ ή του Eurogroup, καθώς θα προβεί σε δική της αξιολόγηση για το εάν το χρέος είναι βιώσιμο.

Κατά τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Ντράγκι έστειλε - σ´αυτή τη φάση - τα μηνύματα προς τις δύο "αντιμαχόμενες" πλευρές, δίνοντας χρόνο να καλυφθούν οι διαφορές μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στην αντίθετη περίπτωση (προσδοκούν ότι) "θα προχωρήσει μόνος του μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v