Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία και CETA δίχασαν τη Σύνοδο Κορυφής

Χωρίς την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά με σαφείς προειδοποιήσεις, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Δεν υπήρξε συμφωνία για τη CETA. Αντιμέτωπη με ψυχρή υποδοχή η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Ρωσία και CETA δίχασαν τη Σύνοδο Κορυφής

H ρωσική εμπλοκή στη συριακή κρίση κυριάρχησε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην επιβάλλουν νέες κυρώσεις αλλά να υπόσχονται ότι θα εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του, ιδίως τη Ρωσία, σε αμάχους στο Χαλέπι. Τους καλεί να σταματήσουν τις θηριωδίες και να λάβουν άμεσα βήματα για να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση στο Χαλέπι και σε άλλα μέρη της χώρας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και για την επανεκκίνηση μιας αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου πρέπει να τεθούν υπόλογοι.  Η Ε.Ε. εξετάζει όλες τις επιλογές, εφόσον συνεχιστούν οι τρέχουσες θηριωδίες» αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου. 

«Απαιτούμε να σταματήσουν οι επιθέσεις. Δεν έχουμε πει μόνο ότι θα μπορούσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Συρίας αλλά και κυρώσεις κατά οποιουδήποτε συμμάχου της Συρίας. Αυτό αφορά τη Ρωσία», προειδοποίησε η Γερμανία καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. 

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε την Παρασκευή χωρίς να υπάρξει τελικά σύμπνοια για την προτεινόμενη εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά (CETA), ένα από τα θέματα που βρίσκονταν υψηλά στην ατζέντα, παρά τις παραχωρήσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή στους τοπικούς βουλευτές του Βελγίου που μπλοκάρουν το ντιλ.

Τη CETA στηρίζουν και τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά το Βέλγιο δεν μπορεί να δώσει το τελικό «πράσινο φως» χωρίς τη συναίνεση και των πέντε τοπικών κυβερνήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης, η κα Μέρκελ δήλωσε πως είναι αισιόδοξη ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα βρουν τελικά μια λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και εμποδίζει την υπογραφή της CETA.

Εν τω μεταξύ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνάντησε ψυχρή υποδοχή από τους ομολόγους της στην πρώτη της Σύνοδο Κορυφής. 

Η κα Μέι δήλωσε πως θέλει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με την Ε.Ε. για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, που θα επιτρέπει τη δραστηριοποίηση της Βρετανίας εντός της ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν χρόνο. Πρόσθεσε επίσης πως η Βρετανία δεν επιδιώκει να αντιγράψει μια εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει κάποια άλλη χώρα με την Ε.Ε.

*Διαβάστε το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v