Πρώτος εγκλωβισμός της ΕΚΤ στο QE

Αντιμέτωπη με απώλειες από ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του QE είναι η ΕΚΤ, μετά την υποβάθμιση της της γερμανικής εταιρείας K+S από την S&P.

Πρώτος εγκλωβισμός της ΕΚΤ στο QE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξέμεινε για πρώτη φορά στην ιστορία της με ομόλογο «σκουπίδι» στο χαρτοφυλάκιο της, μετά την υποβάθμιση της γερμανικής εταιρείας K+S από την S&P.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας παραγωγής ποτάσας και αλατιού σε «BB+» από «ΒΒΒ-», τοποθετώντας την εκτός «επενδυτικής βαθμίδας».

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει τρία ομόλογα της K+S στο πλαίσιο των αγορών εταιρικών ομολόγων που πραγματοποιεί υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,74 τρισ. ευρώ.

Με βάση τους κανονισμούς του προγράμματος, η ΕΚΤ δεν έχει δικαίωμα να αγορά ομόλογα που δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά δεν έχει και  δικαίωμα να πουλήσει ομόλογα που έχουν υποβαθμιστεί σε «σκουπίδια».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, η κεντρική τράπεζα μπορεί να αναγκαστεί να εγγράψει απώλειες από την επένδυση της στα τρία ομόλογα της K+S.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές, έχουν εκτιναχτεί από τότε που η S&P ανακοίνωσε πως επανεξετάζει την αξιολόγηση της εταιρείας. Την Παρασκευή κινούνται ακόμα υψηλότερα.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το τι θα κάνει η τράπεζα με τα τρία ομόλογα της γερμανικής εταιρείας μετά την υποβάθμιση από την S&P.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v