Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβαθμίζει την Κύπρο ο οίκος Fitch

Η έξοδος από το Μνημόνιο τον Μάρτιο έγινε σε ένα πλαίσιο «υπεραπόδοσης» σε δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους, επετεύχθη η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και έγιναν βήματα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Αναβαθμίζει την Κύπρο ο οίκος Fitch

Σε αναβάθμιση της οικονομίας της Κύπρου κατά μια βαθμίδα, σε «Β+» από «BB-» προχώρησε ο οίκος Fitch, διατηρώντας μάλιστα «θετικό» το outlook. 

Στην ανάλυσή του, ο οίκος σημειώνει ότι η χώρα συνεχίζει να κάνει ισχυρή πρόοδο στην προσαρμογή που ακολούθησε την κρίση του 2013. Η έξοδος από το Μνημόνιο τον Μάρτιο έγινε σε ένα πλαίσιο «υπεραπόδοσης» σε δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους, επετεύχθη η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και έγιναν βήματα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Η Fitch αναθεωρεί προς το καλύτερο την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2016, στο 2,9% του ΑΕΠ (από 1,9% που αναμένονταν πριν από ένα χρόνο). Βλέπει για την επόμενη διετία ανάπτυξη της τάξης του 2,5% ετησίως χάρη στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται, οι καταθέσεις αυξάνουν και η απομόχλευση προχωρά. Η Τράπεζα Κύπρου μείωσε την εξάρτησή της από την έκτακτη βοήθεια ρευστότητας σε 1,5 δισ. τον Αύγουστο από 11 δισ. τον Απρίλιο του 2013.

Η κτηματαγορά παραμένει ρευστή αλλά οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί περίπου 30% χαμηλότερα από το ρεκόρ του 2008.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v