Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Εμπορίου Καναδά: Στο χέρι της ΕΕ να σωθεί η CETA

Ο Καναδάς είναι έτοιμος να υπογράψει τη CETA, οι διαπραγματεύσεις έχουν λήξει, και τώρα η "μπάλα" είναι στο γήπεδο της Ευρώπης, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου του Καναδά

Υπ. Εμπορίου Καναδά: Στο χέρι της ΕΕ να σωθεί η CETA

H υπουργός Εμπορίου του Καναδά δήλωσε πως είναι στο 'χέρι' της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σώσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, την οποία «μπλοκάρει» η αντιπολίτευση της γαλλόφωνης περιοχής του Βελγίου.

Η Chrystia Freeland δήλωσε πως ο Καναδάς είναι έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία και πως οι διαπραγματεύσεις για τα 'ψιλά γράμματα' της έχουν λήξει.

«Έχουμε κάνει τη δουλειά μας. Έχουμε τελειώσει τη διαπραγμάτευση μιας πολύ καλής συμφωνίας. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ευρώπης», είπε μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, όπως μεταδίδει το Reuters.

Και οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ στηρίζουν τη CETA, όμως το Βέλγιο δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του χωρίς στήριξη και από τις πέντε υπο-ομοσπονδιακές κυβερνήσεις του, με την γαλλόφωνη Βαλλονία να τάσσεται σθεναρά κατά της συμφωνίας.

Ο Σουλτς, ο οποίος δεν εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις για τη CETA όπως διαθέτει καλές σχέσεις εργασίας με τη Freeland, πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βαλλονίας, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τη συμφωνία.

«Η πόρτα για κάθε επόμενο βήμα είναι ανοικτή, όμως είναι ξεκάθαρο πως τα προβλήματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ευρωπαϊκά προβλήματα», σχολίασε ο Σουλτς πριν τη συνάντηση. «Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει από τη δική μας πλευρά... όμως είναι πολύ αισιόδοξος ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v