Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κρίση εσόδων» περιμένει τη Γερμανία λόγω γήρανσης του πληθυσμού

Η υπογεννητικότητα και το άλμα του αριθμού των συνταξιούχων στη χώρα σύντομα θα προκαλέσουν οικονομική κρίση, καθώς τα φορολογικά έσοδα υποχωρούν και τα κόστη των συντάξεων αυξάνονται ραγδαία. Για «δημογραφική ωρολογιακή βόμβα» κάνει λόγο η Handelsblatt.

«Κρίση εσόδων» περιμένει τη Γερμανία λόγω γήρανσης του πληθυσμού

Ο τρομακτικά γρήγορος ρυθμός με τον οποίο γερνά ο γερμανικός πληθυσμός σύντομα θα οδηγήσει σε υποχώρηση των φορολογικών εσόδων και αυξανόμενο δημόσιο χρέος, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που εξέτασε η Handelsblatt.

Το έγγραφο αναφέρει ότι, ακόμη στο πλαίσιο των σεναρίων που προβλέπουν υψηλά επίπεδα μετανάστευσης και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η ραγδαία μείωση του πληθυσμού μπορεί να φέρει βουτιά έως και 20% στα έσοδα από φόρους εισοδήματος και πωλήσεων, μέχρι το 2060.

Το ποσοστό αντανακλά πτώση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, στις δαπάνες της γερμανικής κυβέρνησης κάθε χρόνο.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η «δημογραφική ωρολογιακή βόμβα» που αντιμετωπίζει η Γερμανία αποτελεί αγαπημένο θέμα συζήτησης για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επανέλαβε σε πρόσφατη ομιλία της στο Λάιπτσικ ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει πιο ελκυστική προς τους ξένους εργαζομένους με δεξιότητες.

Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, το μέλλον των κυβερνητικών εσόδων δείχνει αβέβαιο καθώς το καλύτερο σενάριο κάνει λόγο μόνο για «ελαχιστοποίηση των απωλειών», βάσει της εσωτερικής έκθεσης.

Το κείμενο συνέταξε μια ομάδα ερευνητών του ινστιτούτου προσαρμοσμένων επιστημών Fraunhofer FIT και του ερευνητικού ομίλου Prognos που εστιάζει σε μελλοντικά στοιχεία.

Προεκτείνοντας τάσεις του 2013 ως έτους-βάση, οι ερευνητές αυτοί σκιαγράφησαν διάφορα σενάρια για το 2030, το 2045 και το 2060. Σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο, μέχρι το 2030 τα ομοσπονδιακά έσοδα θα υποχωρήσουν κατά ένα έως 5%. Μέχρι το 2045 ενδέχεται να υποχωρήσουν κατά 10%.

Σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, τα κυβερνητικά έσοδα μπορεί να υποχωρήσουν κατά 2% μέχρι το 2030, 12% μέχρι το 2045 και 21% μέχρι το 2060.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v