Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβλήματα στην εξαγορά της Syngenta από ChemChina

Οι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές πρέπει να αποφασίσουν μέχρι την Παρασκευή το αν θα εγκρίνουν την συναλλαγή. Διαφορετικά θα ανοίξουν εκτεταμένη έρευνα για πιθανό μονοπώλιο, κάτι που θα καθυστερήσει τις διαδικασίες για τέσσερις μήνες.

Προβλήματα στην εξαγορά της Syngenta από ChemChina

Η Syngenta τόνισε πως θα καθυστερήσει η έγκριση της εξαγοράς της από την China National Chemical, από την ΕΕ, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς το μπλοκ βαθαίνει τις έρευνες για πιθανό μονοπώλιο.

Η ελβετική εταιρία ζιζανιοκτόνων και παρασιτοκτόνων παραμένει βέβαιη πως θα προχωρήσει η συναλλαγή, καθώς η χρηματοδότησή της είναι εντάξει και υπάρχει ελάχιστη αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των δύο εταιριών, υποστήριξε σύμφωνα με το Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος, Erik Fyrwald, μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων σήμερα.

Προηγούμενα, πάντως, η Syngenta ανέμενε ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η κρατική ChemChina συμφώνησε να αγοράσει την ελβετική εταιρία το Φεβρουάριο. Η εξαγορά έχει ήδη λάβει την έγκριση της αρμόδιας αρχής των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και 11 ακόμη εγκρίσεις από αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές, περιλαμβανομένων της Νότιας Αφρικής, του Ισραήλ και της Ιαπωνίας.

Οι αρμόδιοι στην Ευρώπη έχουν μέχρι την Παρασκευή για να αποφασίσουν το αν θα εγκρίνουν την συμφωνία ή αν θα ανοίξουν εκτεταμένη έρευνα που θα μπορούσε να προσθέσει άλλους τέσσερις μήνες μέχρι την τελική τους απόφαση. Όπως ανέφερε ο Fyrwald, η Syngenta δε θεωρεί πως η ΕΕ θα χορηγήσει έγκριση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η συμφωνημένη αγορά της Monsanto από τη Bayer έχει οδηγήσει σε «μια τεράστια ζήτηση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για επιπρόσθετες πληροφορίες για καλλιέργειες, αγορές και προϊόντα», εξήγησε ο CEO, σχολιάζοντας ότι ο αριθμός των αιτημάτων ήταν «άνευ προηγουμένου».

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε πως δεν έχει γνώση για διαπραγματεύσεις συγχώνευσης της ChemChina με την Sinochem. Ο συνδυασμός των δύο κρατικών κινεζικών εταιριών που φημολογήθηκε αυτό το μήνα έχει θεωρηθεί πιθανό εμπόδιο για τη συμφωνία με τη Syngenta, επισημαίνει το πρακτορείο.

Οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου της ελβετικής εταιρίας υποχώρησαν κατά 3% σε 2,5 δισ. δολάρια σε όρους σταθερών ισοτιμιών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Syngenta. Το νούμερο δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν 2,61 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v