Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστριακός Καγκελάριος: Όχι στην πόλωση της κοινωνίας

Καταδικάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πρόσφατες ακραίες τοποθετήσεις του αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς, για πιθανότητα εμφύλιου πολέμου στη χώρα εξαιτίας του προσφυγικού, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών, επισήμανε πως η «ιστορία επιτυχίας» της Αυστρίας γράφτηκε από την κοινωνία.

Αυστριακός Καγκελάριος: Όχι στην πόλωση της κοινωνίας

«Όχι στην πόλωση της κοινωνίας» διακήρυξε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, στην ομιλία του κατά την σημερινή κεντρική επίσημη τελετή για την 61 η επέτειο της αυστριακής ανεξαρτησίας και ουδετερότητας.

Η επέτειος γιορτάστηκε σε ολόκληρη τη χώρα σε τελετές με συμμετοχή της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και με πλήθος εκδηλώσεων πανηγυρικού χαρακτήρα τις οποίες επισκέφθηκαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες λαού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Καταδικάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πρόσφατες ακραίες τοποθετήσεις του αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς, για πιθανότητα εμφύλιου πολέμου στη χώρα εξαιτίας του προσφυγικού, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών, επισήμανε πως η «ιστορία επιτυχίας» της Αυστρίας γράφτηκε από την κοινωνία και η ομορφότερη απόδειξη για την «αυστριακή συνείδηση», είναι οι προσπάθειες των άνω των δύο εκατομμυρίων εθελοντών σε συλλόγους και οργανώσεις.

«Η πόλωση μας πηγαίνει πίσω, η κοινωνική συνοχή απειλείται από τη διάσπαση την οποία μαζί όλοι πρέπει να την ξεπεράσουμε, διότι διαφορετικά το παιχνίδι θα είναι πολύ εύκολο για τους δημαγωγούς, και η απόσταση από τη βιαιότητα των λέξεων στη βιαιότητα των πράξεων είναι μικρή», προειδοποίησε ο Κρίστιαν Κερν.

Στην ομιλία της, η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής, Ντόρις Μπούρες, η οποία εκτελεί χρέη προέδρου της χώρας, εκθείασε το καθεστώς της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας ως τον «θεμέλιο λίθο της ταυτότητας της χώρας, ως θεμέλιο λίθο του δημοκρατικού πολιτεύματός της».

Ο ομοσπονδιακός συνταγματικός νόμος της 26ης Οκτωβρίου του 1955 για τη διαρκή ουδετερότητα της χώρας, υποχρεώνει την Αυστρία σε μια στρατιωτική και προσανατολισμένη στην ειρήνη ουδετερότητα, αλλά όχι σε μια «ουδετερότητα των αξιών», όπως επισημαίνεται σε κάθε εορτασμό της επετείου από την αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Οι σημερινές εκδηλώσεις άρχισαν το πρωί με καταθέσεις στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων στο μνημείο για τους πεσόντες των δύο παγκοσμίων πολέμων και της αυστριακής Αντίστασης στο κέντρο της Βιέννης, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με επικεφαλής τον καγκελάριο Κρίστιαν Κερν.

Στις εκδηλώσεις και τις επιδείξεις των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων σε κεντρικές πλατείες της Βιέννης, βρέθηκαν στη διάρκεια των σημερινών εκδηλώσεων εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, ενώ πολλές χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες, τόσο στη Βουλή και στην καγκελαρία, όσο και σε υπουργεία που είχαν ανοίξει σήμερα τις αίθουσες τους στο κοινό, όπως και σε μουσεία που είχαν ελεύθερη είσοδο - ενώ, λόγω του κενού στην Προεδρία της χώρας, κλειστό παρέμεινε για πρώτη φορά το προεδρικό μέγαρο στα παλιά ανάκτορα του Χόφμπουργκ.

Η 26η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως εθνική επέτειος στην Αυστρία, σε ανάμνηση της 26ης Οκτωβρίου 1955 όταν η χώρα - έπειτα από δέκα χρόνια διαίρεσης της σε τέσσερις ζώνες επιρροής μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - επανακτούσε την πλήρη κυριαρχία της, με την αποχώρηση και του τελευταίου ξένου στρατιώτη των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Αγγλία), και η αυστριακή Βουλή ψήφιζε τον συνταγματικό νόμο για τη διαρκή ουδετερότητα της Αυστρίας.

Η αυστριακή ουδετερότητα φυλάσσεται ως «κόρη οφθαλμού» από τον αυστριακό λαό, ο οποίος στη συντριπτική πλειονότητά του τοποθετείται υπέρ της διατήρησής της - και το γεγονός αυτό, που επιβεβαιώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, έχει οδηγήσει και τα έξι πολιτικά κόμματα της αυστριακής Βουλής να υπεραμύνονται σθεναρά του καθεστώτος ουδετερότητας της Αυστρίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v