Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΗΕ: Ψήφισμα για να αρθεί το εμπάργκο στην Κούβα

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, δύο χώρες που πάντοτε τάσσονταν εναντίον της απόφασης αυτής της ΓΣ του ΟΗΕ, φέτος απείχαν από την ψηφοφορία, εξέλιξη δίχως ιστορικό προηγούμενο.

ΟΗΕ: Ψήφισμα για να αρθεί το εμπάργκο στην Κούβα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα σχεδόν ομόφωνα ένα ψήφισμα με το οποίο γίνεται έκκληση να αρθεί το εμπάργκο το οποίο επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα από το 1962.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το ψήφισμα αυτό υιοθετείται κάθε χρόνο με 191 ψήφους. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, δύο χώρες που πάντοτε τάσσονταν εναντίον της απόφασης αυτής της ΓΣ του ΟΗΕ, φέτος απείχαν από την ψηφοφορία, εξέλιξη δίχως ιστορικό προηγούμενο.

Τη στάση της Ουάσινγκτον είχε προαναγγείλει η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα τάσσονταν εναντίον αυτού του ψηφίσματος, σήμερα (όμως) οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απόσχουν», εξηγώντας πως αυτή η αλλαγή στάσης οφείλεται στη «νέα προσέγγιση» της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έναντι της Αβάνας.

Η συγκεκριμένη φράση της Πάουερ έγινε δεκτή με ζωηρές επιδοκιμασίες στην αίθουσα, όπου πρεσβευτές λατινοαμερικάνικων, ασιατικών και αφρικανικών κρατών κατήγγειλαν ο ένας μετά τον άλλο από το βήμα το αμερικανικό εμπάργκο.

Η Σαμάνθα Πάουερ υπογράμμισε πως «η αμερικανική πολιτική απομόνωσης της Κούβας δεν λειτούργησε»: «Αντί να απομονώσει την Κούβα (...) η πολιτική μας απομόνωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, και εδώ, στον ΟΗΕ», αναγνώρισε.
Η αποχή της Ουάσινγκτον, σημείωσε η ίδια, ασφαλώς δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ «συμφωνούν με όλες τις πολιτικές και όλες τις πρακτικές της κυβέρνησης της Κούβας».

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι», συμπλήρωσε, για «τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες συνεχίζει να διαπράττει με ατιμωρησία η κουβανική κυβέρνηση εναντίον του ίδιου του λαού της», συμπεριλαμβανομένων των «αυθαίρετων συλλήψεων» αντιφρονούντων. Πάντως, αναγνώρισε πως η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο έχει επιτύχει «σημαντικές προόδους στην προσπάθεια βελτίωσης της ευημερίας του πληθυσμού», για παράδειγμα στους τομείς της υγείας ή της πρόσβασης των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Ακόμη – κάνοντας άλλη μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη τοποθέτηση – η Πάουερ απέτισε φόρο τιμής στους κουβανούς γιατρούς οι οποίοι πήγαν να αγωνιστούν για να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, κάνοντας μια «εντυπωσιακή συμβολή» στις προσπάθειες γι' αυτό.

Η ΓΣ του ΟΗΕ εγκρίνει κάθε χρόνο από το 1992 ένα ουσιαστικά ταυτόσημο ψήφισμα, το οποίο καταδικάζει τον αμερικανικό οικονομικό αποκλεισμό που επιβάλλεται επί 55 χρόνια σε βάρος της Αβάνας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή μια νέα άμβλυνση των κυρώσεων σε βάρος της Κούβας, κυρίως για να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές στα πεδία της ιατρικής έρευνας, αλλά και για να μπορούν οι Αμερικανοί να αγοράζουν κουβανικά πούρα και ρούμι σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος δεν είναι σε θέση να άρει το εμπάργκο, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο, στο οποίο κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Πολ Ράιαν, ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα πως το αμερικανικό κοινοβούλιο θα διατηρήσει σε ισχύ το εμπάργκο αψηφώντας τα μέτρα του Ομπάμα με στόχο την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων με τη νήσο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v