Ανθεί η γερμανική ακροδεξιά

Οι «Πολίτες του Ράιχ» και οι «Ταυτοτικοί», σύμφωνα με αναλυτές, είναι το μελλοντικό πρόσωπο της γερμανικής ακροδεξιάς. Οι μεν ταυτίζονται με το Ράιχ και δεν αναγνωρίζουν τη σημερινή Γερμανία, οι δε κάνουν ρατσιστική ρητορεία με κουλτουριάρικο τρόπο.

Ανθεί η γερμανική ακροδεξιά

Η ακροδεξιά στη Γερμανία έχει επανέλθει και επηρεάζει όχι μόνο την εσωτερική πολιτική αλλά -τουλάχιστον- και την ευρωπαϊκή. Όλα αυτά οφείλονται στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), τo οποίo αξιοποιεί την ευρεία δυσαρέσκεια με την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ.

Εκπροσωπούμενο σε 10 από τα 16 περιφερειακά κοινοβούλια της Γερμανίας και λαμβάνοντας ποσοστό μέχρι και 15% σε εθνικό επίπεδο, το AfD είναι σε καλό δρόμο για να εισέλθει στη γερμανική Bundestag, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του φθινοπώρου του 2017.

Αλλά δεν είναι μόνο το AfD. Οι «Πολίτες του Ράιχ» και οι «Ταυτοτικοί», σύμφωνα με αναλυτές, είναι το μελλοντικό πρόσωπο της ακροδεξιάς. Οι μεν ταυτίζονται με το Ράιχ και δεν αναγνωρίζουν τη σημερινή Γερμανία, οι δε κάνουν ρατσιστική ρητορεία με κουλτουριάρικο τρόπο.

Οι «Πολίτες του Ράιχ» ονομάζονται επίσης «Γερμανοί του Ράιχ» ή «Γερμανίτες» και δεν αναγνωρίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το σύνταγμα, τα κρατικά της όργανα, τις υπηρεσίες της, ενώ αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχει ένας πολίτης απέναντι στο κράτος που διαμένει. Αυτή η στάση διαπνέεται από την ακροδεξιά ιδεολογία που είναι συνήθης στις τάξεις του ακροδεξιού κινήματος.

Πολύ πιο επικίνδυνο με πιο ομοιογενή δομή είναι το επίσης ακροδεξιό «Κίνημα των Ταυτοτιστών» (Identitäre). Στη Γερμανία εμφανίστηκε το 2012. Αποκηρύσσει την «πολυπολιτισμική μανία», την «ανεξέλεγκτη μαζική επέλαση προσφύγων» και τον «εκφυλισμό της ίδιας ταυτότητας λόγω υπερβολικής μετανάστευσης». «Οι «Ταυτοτικοί» είναι πιο επικίνδυνοι από το κίνημα των «Πολιτών του Ράιχ». Δανείζονται στοιχεία από μια νεανική ποπ κουλτούρα και λανσάρονται ως τα άγρια νιάτα της ακροδεξιάς ιδεολογίας.

Οι «Ταυτοτικοί» είναι οργανωμένοι σε 50 με 70 τοπικές υποομάδες. Κάνουν προπαγάνδα όχι με την κλασική ρητορική του μίσους, αλλά με δημιουργικό τρόπο. Στους «Ταυτοτικούς» βλέπει κανείς το μέλλον του νεοναζισμού και του φασισμού.

Πηγή: Premium.paratirits.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v