Βρετανία: Ανάπτυξη 0,5% το γ' τρίμηνο

Για 15 συνεχόμενο τρίμηνο αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία, η οποία αποδεικνύεται ανθεκτική στο Brexit. Οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αλλά οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι ο αντίκτυπος του Brexit μπορεί να πάρει χρόνο μέχρι να αποκρυσταλλωθεί στην οικονομία.

Βρετανία: Ανάπτυξη 0,5% το γ τρίμηνο

Ανθεκτική στο Brexit αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η βρετανική οικονομία, καθώς αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο με γρηγορότερο ρυθμό απ' ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% στο τρίμηνο, έναντι μέσης πρόβλεψης για 0,3%.

Οι υπηρεσίες αναπτύχθηκαν κατά 0,8%, αντισταθμίζοντας τις υποχωρήσεις στις κατασκευές και την παραγωγή.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα στοιχεία αυτά αφορούν στην περίοδο μετά το δημοψήφισμα και την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ, ενώ καταδεικνύουν πως η Βρετανία αρχίζει να «χωνεύει» την έκβαση που οδήγησε σε αντικατάσταση του πρωθυπουργού και πτώση της στερλίνας.

«Υπάρχουν λίγες ενδείξεις για αισθητό αντίκτυπο στον άμεσο απόηχο του δημοψηφίσματος», εξήγησε ο ανώτατος οικονομολόγος της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας ONS, Joe Grice, σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Όπως πρόσθεσε, η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό «ευρέως παρόμοιο» με εκείνον που εμφανίζει από το 2015 και μετά.

Η άνοδος του τρίτου τριμήνου, αν και χαμηλότερη από το 0,7% των τριών μηνών μέχρι τον Ιούνιο, σηματοδοτεί το 15ο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης. Το πρακτορείο σημειώνει πως μόνο τρεις οικονομολόγοι προέβλεψαν σωστά το νούμερο, με όλους τους άλλους να αναμένουν πιο αδύναμη ανάγνωση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της τον περασμένο μήνα, ανέμενε ανάπτυξη 0,3%.

Οι καλές επιδόσεις μπορεί να σημαίνουν πως η κεντρική τράπεζα είναι λιγότερο πιθανό να μειώσει ξανά τα επιτόκια. «Πιστεύουμε ότι αυτή η ανάγνωση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να πείσει την Τράπεζα της Αγγλίας να αποφύγει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής» την επόμενη εβδομάδα, εκτίμησε ο Alan Clarke, οικονομολόγος της Scotiabank στο Λονδίνο. «Δεν υπάρχει ανάγκη πανικού», κατέληξε.

Πάντως, οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως ο αντίκτυπος του Brexit μπορεί να πάρει χρόνο μέχρι να αποκρυσταλλωθεί στην οικονομία. Βλέπουν την ανάπτυξη να επιβραδύνεται σε περίπου 1% του χρόνου, δηλαδή στο μισό ρυθμό που αναμένεται για το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v