To νόμισμα της Βενεζουέλας καταρρέει ξανά στη μαύρη αγορά

Στις 31 Οκτωβρίου το μπολιβάρ βρισκόταν 48% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 1.501 μπολιβάρ/δολάριο. Από την αρχή του 2011, το νόμισμα έχει ενισχυθεί μόνο στους 15 από τους τελευταίους 70 μήνες.

To νόμισμα της Βενεζουέλας καταρρέει ξανά στη μαύρη αγορά

Τους έξι μήνες ως τον Σεπτέμβριο το νόμισμα της Βενεζουέλας ανατιμήθηκε, αλλά η περίοδος νηνεμίας έληξε απότομα τον Οκτώβριο, με το μπολιβάρ να χάνει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

«Η σταθερότητα που είδαμε στο μεγαλύτερο μέρος του έτους οφείλεται στο ότι τα πράγματα την προηγούμενη χρονιά ήταν τόσο δύσκολα και η πτώση τόσο μεγάλη», δήλωσε στο Bloomberg ο υπεύθυνος της συμβουλευτικής εταιρείας Econometrica, με έδρα το Καράκας. «Εκτός από τις πολιτικές εντάσεις και την απόγνωση του λαού, η ισοτιμία στη μαύρη αγορά μπορεί να πιέζεται και από τις δημόσιες δαπάνες», πρόσθεσε.

Η Βενεζουέλα έχει διατηρήσει αυστηρούς νομισματικούς ελέγχους από το 2003 και αυτή τη στιγμή έχει δύο νόμιμες συναλλαγματικές ισοτιμίες για την εισαγωγή αγαθών.

Σύμφωνα με το dolartoday.com, στη μαύρη αγορά, όπου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στρέφονται όταν δεν μπορούν να λάβουν έγκριση για την αγορά δολαρίων με βάση τις νόμιμες ισοτιμίες, το μπολιβάρ βρισκόταν στις 31 Οκτωβρίου 48% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 1.501 μπολιβάρ/δολάριο.

Μόνο για τον μήνα Οκτώβριο, η πτώση ανέρχεται στο 28%.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους το νόμισμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής είχε βουτήξει 29%, τον Μάιο του ίδιου έτους 31% και τον Νοέμβριο του 2014 είχε υποχωρήσει κατά 33%.

Οι μηνιαίες πτώσεις πάνω από 10% άρχισαν να γίνονται συχνές μετά τα μέσα του 2012. Από την αρχή του 2011, το νόμισμα έχει ενισχυθεί μόνο στους 15 από τους τελευταίους 70 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v