Υπό έρευνα το ένα τρίτο των Βρετανών κροίσων

Ειδική ομάδα των φορολογικών αρχών ερευνά τους 6.500 πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, με στόχο τη μεγιστοποίηση των εσόδων και την πάταξη της φοροαποφυγής. Πρόκειται μόλις για το 0,02% του πληθυσμού, με περιουσία άνω των 20 εκατ. έκαστος.

Υπό έρευνα το ένα τρίτο των Βρετανών κροίσων

Το ένα τρίτο των πλουσιότερων ανθρώπων στη Βρετανία βρίσκεται υπό έρευνα από τις φορολογικές αρχές της χώρας, όπως γνωστοποίησε το National Audit Office (NAO) εχθές.

Το HM Revenue & Customs (HMRC) που συλλέγει τα φορολογικά έσοδα, ξεκίνησε μια ειδική ομάδα το 2009, η οποία ερευνά τα φορολογικά των 6.500 πλουσιότερων ατόμων στη Βρετανία. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μόλις το 0,02% του πληθυσμού, αλλά αντιστοιχούν σε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 20 εκατ. στερλινών ο καθένας.

Η ειδική ομάδα αποκάλυψε ένα ποσό 416 εκατ. στερλινών σε επιπρόσθετους φόρους για το 2015, εκτός των φόρων που πλήρωσαν οικειοθελώς αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι, μεταδίδει το CNBC. Το ποσό είναι παραπάνω από διπλάσιο σε σχέση με τα 200 εκατ. στερλίνες που εξασφάλισαν παρόμοιες έρευνες, τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Επιπλέον, το νούμερο ξεπέρασε συντριπτικά τα 250 εκατ. που είχε θέσει το HMRC ως εσωτερικό στόχο.

Όπως εξήγησε η Tina Riches της Smith & Williamson, ειδικός επί των φορολογικών θεμάτων, αυτού του είδους η παρακολούθηση δεν περιορίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Όλες οι φορολογικές αρχές προσπαθούν να ανεβάσουν ταχύτητα σε όρους καταδίωξης φορολογουμένων, όπου αισθάνονται ότι μπορούν να βγάλουν περισσότερους φόρους από αυτούς», διευκρίνισε.

Συγκεκριμένα για τη Βρετανία, η ειδικός σημείωσε ότι αρχικός στρατηγικός στόχος για το HMRC ήταν απλά να «μεγιστοποιήσει τα έσοδα». Αυτή η εντολή επεκτάθηκε το Φεβρουάριο του 2016, όταν η υπηρεσία άρχισε να επιδιώκει να «μεγιστοποιήσει τα έσοδα και να καταστείλει τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v