Από την... ενοικίαση αυτοκινήτων «σώζεται» η SocGen

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στρέφονται σε τομείς εκτός παραδοσιακής τραπεζικής σε αναζήτηση κερδοφορίας. Νοικιάζουν από αυτοκίνητα μέχρι αγροτικό εξοπλισμό, για να παράγουν κέρδη χωρίς να δεσμεύουν κεφάλαια. Προ-κρίσης επίπεδα θυμίζουν οι αποδόσεις.

Από την... ενοικίαση αυτοκινήτων «σώζεται» η SocGen

Όποιος αναζητά την πιο κερδοφόρα επιχείρηση της Societe Generale, καλά θα κάνει να ρίξει μια ματιά στα πάρκινγκ της Λιόν, του Ελσίνκι και του Σάο Πάολο. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, της οποίας η «μαθηματική μαεστρία» την κατέστησε παγκόσμιο ηγέτη στα παράγωγα μετοχών, παράγει τις καλύτερες αποδόσεις της από την ενοικίαση εκατομμυρίων οχημάτων, μεταδίδει το Bloomberg.

Η μονάδα ενοικίασης αυτοκινήτων της τράπεζας, ALD, έχει στην κατοχή της και διαχειρίζεται 1,3 εκατ. αυτοκίνητα. Εμφάνισε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 34% το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή παραπάνω από διπλάσια κερδοφορία σε σχέση με τα τμήματα παγκόσμιων αγορών και γαλλικής καταναλωτικής τραπεζικής.

Η ALD αντιστοίχησε περίπου στο 9% των κερδών της SocGen τους πρώτους έξι μήνες, ενώ χρησιμοποίησε μόλις περίπου το 1% του ισολογισμού της στις αρχές του έτους.

«Αυτό θυμίζει προ-κρίσης αποδόσεις από τα παράγωγα», σχολίασε ο Jean-Pierre Lambert, αναλυτής τραπεζικής στην Keefe, Bruyette & Woods, στο Λονδίνο.

Όπως εκτιμά ο Didier Hauguel, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της τράπεζας και συνεπικεφαλής διεθνούς τραπεζικής και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων θα παραμείνουν άνω του 20% για τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη ύψους 208 εκατ. ευρώ της ALD, ξεπέρασαν τα κέρδη που έβγαλε η τράπεζα ως σύμβουλος σε συγχωνεύσεις και από τη χρηματοδότηση μεγάλων πελατών.

Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων ενοικίασης αυτοκινήτων και η αυξανόμενη σπουδαιότητά τους για τη Societe Generale, δείχνει το πώς κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες στρέφονται σε τομείς εκτός της παραδοσιακής τραπεζικής εν μέσω σκληρότερων κανονισμών και εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Η BNP Paribas και η Banco Santander έχουν επίσης επεκτείνει τις δραστηριότητες ενοικίασης –από αυτοκίνητα μέχρι αγροτικό εξοπλισμό και συστήματα υπολογιστών- προκειμένου να παράγουν κέρδη χωρίς να δεσμεύουν κεφάλαια. Ωστόσο, παρότι τα κέρδη αυξάνονται, η βουτιά στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μπορεί να εκθέσει τις εταιρίες σε ζημιές.

«Αυτό είναι πλεονέκτημα για τα τραπεζικά κέρδη αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Karim Bertoni, ο οποίος συνδιαχειρίζεται 6,9 δισ. ελβετικά φράγκα στην Bellevue Asset Management, στην Ελβετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v