Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπημα από το Ανώτατο Δικαστήριο στα σχέδια Μέι για το Brexit

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ωστόσο έδωσαν άδεια στην κυβέρνηση να εφεσιβάλει την απόφαση. Επαφές Μέι-Γιούνκερ την Παρασκευή για το θέμα. Ράλι για τη στερλίνα.

Χτύπημα από το Ανώτατο Δικαστήριο στα σχέδια Μέι για το Brexit

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας αποφάσισε πως η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση της Βουλής προκειμένου να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, το οποίο ξεκινά τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ωστόσο της έδωσαν άδεια να εφεσιβάλει την απόφαση. 

Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης, το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει την έφεση στις 5-8 Δεκεμβρίου.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Liam Fox δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση «απογοητεύτηκε». Αλλωστε η απόφαση θεωρείται ήττα για την Τερέζα Μέι.

«Η κυβέρνηση απογοητεύτηκε με την απόφαση του Δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε από πράξεις του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Fox στο κοινοβούλιο.

«Η απόφαση αυτή εγείρει σημαντικά και περίπλοκα νομικά ζητήματα και είναι σωστό να την εξετάσουμε προσεκτικά, προτού αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε».

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως το σχέδιο παραμένει η ενεργοποίηση του άρθρου 50 μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ σημείωσε πως η κα Μέι δεν έχει πρόθεση η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Πρόσθεσε πως όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για την ενεργοποίηση του άρθρου μπορούν να συνεχιστούν παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, συμπληρώνοντας πως είναι νόμιμο η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το προνόμιο που έχει για να ξεκινήσει η διαδικασία. 

Η εκπρόσωπος σημείωσε πως η κα Μέι θα κάνει δήλωση για το θέμα στο βρετανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της Κομισιόν γνωστοποίησε πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα μιλήσει με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι την Παρασκευή για το θέμα, κατόπιν αιτήματος της Μέι. Σημείωσε, δε, πως και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν ζητήσει από τη Βρετανία να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το Brexit όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, η στερλίνα έκανε άλμα άνω του 1%, ξεπερνώντας το 1,24 δολάριο για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες, ενώ οι βρετανικές τραπεζικές μετοχές κάνουν ράλι έως και 3,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v