Κρούγκμαν: Η Fed δεν πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τα επόμενα δύο χρόνια

Mην αυξήστε τα επιτόκια φέτος και του χρόνου ήταν το μήνυμα του Πολ Κρούγκμαν στους αξιωματούχους της Fed. Ο ίδιος τόνισε πως θα ήταν καλό να ενισχυθεί λίγο περισσότερο ο πληθωρισμός για να υπάρχουν «πυρομαχικά» αν έλθε νέα ύφεση.

Κρούγκμαν: Η Fed δεν πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τα επόμενα δύο χρόνια

Εκκληση στην κεντρική τράπεζα να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων απηύθυνε την Πέμπτη ο Πολ Κρούγκμαν, προειδοποιώντας πως κανείς δεν γνωρίζει πότε θα έρθει η επόμενη ύφεση. 

«Μην αυξήσετε τα επιτόκια φέτος, μην αυξήσετε τα επιτόκια του χρόνου» δήλωσε σε συνέντευξη του στο Bloomberg.

«Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ. Δεν ξέρουμε πότε θα χτυπήσει το επόμενο δυσμενές σοκ. Το ερώτημα που θα έπρεπε να θέσουμε είναι αν η Fed έχει τα πυρομαχικά να το αντιμετωπίσει όταν έλθει. Και η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Τα επιτόκια είναι πολύ κοντά στο μηδέν, δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια πολύ παρακάτω» σημείωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος. 

«Θα βοηθούσε πραγματικά πολύ αν είχαμε λίγο παραπάνω πληθωρισμό ώστε να μειωθούν τα πραγματικά επιτόκια όταν έλθει η επόμενη ύφεση» υποστήριξε.

Λέγοντας πως ο πληθωρισμός αρχίζει να πλησιάζει στον στόχο είναι σαν να πετάς μια ευκαιρία να απομακρυνθείς από τα βράχια, τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος, αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση της Fed. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v