Σαουδική Αραβία: Ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να «κόψει» την παραγωγή μόνος του

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας της χώρας, που υιοθέτησε την πολιτική «άντλησης κατά βούληση» το 2014, επανέλαβε ότι το καρτέλ δεν μπορεί να μειώσει την παραγωγή χωρίς τη συνδρομή των υπόλοιπων παραγωγών. «Αν συνεργαστούν είναι καλό», σχολίασε.

Σαουδική Αραβία: Ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να «κόψει» την παραγωγή μόνος του

Ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να μειώσει την παραγωγή μόνος του για να σταθεροποιήσει την αγορά, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Ali Al-Naimi, ο οποίος επινόησε την πολιτική «άντλησης κατά βούληση» που υιοθέτησε το καρτέλ πριν από δύο χρόνια.

«Δεν πιστεύω ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να μειώσει από μόνος του», ανέφερε ο πρώην υπουργός, ο οποίος σύμφωνα με το Bloomberg ήταν για δύο δεκαετίες αναμφίβολα ο πλέον επηρεαστικός αξιωματούχος πετρελαίου στον κόσμο, μέχρι που αποσύρθηκε το Μάιο.

Αν και ο Al-Naimi στήριξε την απόφαση του Νοεμβρίου του 2014, σύμφωνα με την οποία ο ΟΠΕΚ με τη Σαουδική Αραβία στην κεφαλή συνέχισε να παράγει πυροδοτώντας την κατάρρευση των τιμών του μαύρου χρυσού, τώρα υποστήριξε πως η κατάσταση έχει αλλάξει κάπως καθώς άλλοι παραγωγοί, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, συζητούν με το καρτέλ για συντονισμένες μειώσεις.

«Άλλοι παραγωγοί τώρα σκέφτονται να συνεργαστούν», ανέφερε ο Al-Naimi από το Λονδίνο, όπου βρέθηκε για να προωθήσει τα απομνημονεύματά του. «Αυτό είναι πολύ καλό. Αν συνεργαστούν και φέρουν αποτελέσματα, είναι καλό», πρόσθεσε.

«Προσπαθήσαμε σκληρά να τους κάνουμε όλους να συνεργαστούν. Δεν το έκαναν. Μετά, θυμάμαι που ρώτησα κάθε υπουργό του ΟΠΕΚ: ''εσύ θα μειώσεις; Εσύ θα μειώσεις; Εσύ θα μειώσεις;'' Όλες οι απαντήσεις ήταν ''όχι''», υποστήριξε ο πρώην αξιωματούχος, εξηγώντας πως η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αρνήθηκε να το κάνει από μόνη της.

«Πιστεύω ότι αυτή ήταν, και ακόμη είναι, η σωστή απόφαση», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v