Τουρκία: Στη φυλακή οι αρχηγοί του φιλοκουρδικού κόμματος

Την προφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της Φιγκέν Γιουκσεντάγ αποφάσισαν Τούρκοι δικαστές. Οκτώ νεκροί και 100 τραυματίες από έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ. Μπλόκο στα κοινωνικά δίκτυα. Έντονη ανησυχία εκφράζει η Μογκερίνι.

Τουρκία: Στη φυλακή οι αρχηγοί του φιλοκουρδικού κόμματος

Oι τουρκικές αρχές διέταξαν την προφυλάκιση των δύο αργηγών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) την Παρασκευή, ανακοίνωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεντάγ είχαν συλληφθεί μαζί με εννιά βουλευτές του HDP πριν τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε μια συντονισμένη επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας.

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη σημειώθηκε έκρηξη κοντά σε αστυνομικό τμήμα του Ντιγιάρμπακιρ. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι οκτώ νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες.

Η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο και σημειώθηκε κοντά στο αστυνομικό τμήμα όπου είχαν οδηγηθεί οι συλληφθέντες, ενώ η τουρκική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση στο PKK, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να αναφέρει πως κατά την έκρηξη σκοτώθηκε μαχητής του PKK.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών. Οι βουλευτές στην Τουρκία συνήθως διατελούν υπό ασυλία, αλλά η ασυλία του κόμματος άρθηκε στις αρχές του χρόνου αυτού.

Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, οι συλλήψεις ήταν μέρος μιας νομικής διαδικασίας, μετά την άρση της ασυλίας των εν λόγω βουλευτών. Όπως τόνισε, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι που "παρακινούν και ενθαρρύνουν την τρομοκρατία" θα πρέπει να έρχονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας χαρακτήρισε "νόμιμες" της συλλήψεις, μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT, ενώ έκανε λόγο για "νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες".

«Eξαιρετικά ανήσυχη» η ΕΕ

Σε μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, εξέφρασε «εξαιρετική ανησυχία» για τη σύλληψη του Ντεμιρτάς και άλλων βουλευτών του HDP, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές και πως έχει ζητήσει σύσκεψη των πρέσβεων της ΕΕ στην Άγκυρα.

Η κα. Μογκερίνι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκου υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ. 

Αντιδράσεις από Γερμανία και Γαλλία

Η Γαλλία καλεί την Τουρκία να σεβαστεί «το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα», περιλαμβανομένης της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου, δήλωσε ο εκπρόσωπος στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε ανώτατο διπλωμάτη στην Τουρκική πρεσβεία προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις. Ο υπουργός θεωρεί πως οι συλλήψεις των Κούρδων βουλευτών αποτελούν «περαιτέρω δραστική κλιμάκωση» της κατάστασης.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε πως η Άγκυρα έχει δικαίωμα να αντιδράσει στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, "όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να σιωπήσει ή ακόμα και να φυλακίσει την πολιτική αντιπολίτευση".

Παράλληλα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ζήτησε να υπάρξει μια "δίκαιη δίκη" στους συλληφθέντες βουλευτές του HDP.

«Ανησυχία» Λευκού Οίκου για τις συλλήψεις στην Τουρκία

Τη «βαθιά ανησυχία» της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τις συλλήψεις αντιπολιτευόμενων κούρδων κοινοβουλευτικών στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας έρευνας για την «τρομοκρατία» εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

"Οι συλλήψεις καταγράφονται κατόπιν της «αύξησης, κατά τα φαινόμενα, των πιέσεων της κυβέρνησης σε αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία", επισήμανε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ.

«Η βαθιά ανησυχία μας έχει ήδη εκφραστεί από ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους σε τούρκους ομολόγους τους», σημείωσε.

Οι δύο συμπρόεδροι του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα, όπως γνωστοποίησαν οι τουρκικές αρχές.

Tσαβούσογλου: Απαράδεκτη η κριτική της Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υποστηρίζουν την κουρδική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κι απέρριψε ως «απαράδεκτη» την κριτική της ΕΕ σχετικά με τις συλλήψεις των φιλοκούρδων βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ προσφέρουν πολύ ισχυρή στήριξη στο PKK. Δεν θα αποδεχθούμε μαθήματα από εκείνους περί κράτους δικαίου» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.

Για "πραξικόπημα" μιλά το CHP

Έντονη ήταν η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το οποίο χαρακτήρισε τις συλλήψεις "πραξικόπημα". 

Οι βουλευτές του CHP, Sezgin Tanrikulu και Ali Seker, εξέφρασαν πρώτοι την αρνητική αντίδραση του κόμματος για τις συλλήψεις των βουλευτών του HDP. 

Ο Seker, όπως μεταδίδει η Hurriyet, χαρακτήρισε τις συλλήψεις ως ένα νέο πλήγμα για την Τουρκία, ενώ ο Tanrikulu ανέφερε πως "δεν είναι μόνο πραξικόπημα, αλλά και μια αποστολή να διχάσουν τη χώρα. Το Μεγάλο Κοινοβούλιο βομβαρδίστηκε για μια ακόμα φορά".

"Μπλόκο" στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Εν τω μεταξύ, η πρόσβαση στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Whatsapp αποκλείστηκε σήμερα στην Τουρκία, σύμφωνα με οργάνωση που παρακολουθεί τη λειτουργία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

Σύμφωνα με έναν ειδικό της ομάδας Turkey Blocks, οι σελίδες είναι μη προσβάσιμες καθώς φαίνεται ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Μια γενικευμένη δυσκολία πρόσβασης σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων όπως του Twitter και του Facebook καθώς και της εφαρμογής ηλεκτρονικών μηνυμάτων WhatsApp αναφέρθηκε διάσπαρτα στην Τουρκία μετά την έναρξη των συλλήψεων, που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα.

 

 

 

Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τις συλλήψεις

Επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταμεσονύχτια σύλληψη 11 βουλευτών του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Άγκυρα, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

O Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή αν, μετά τη μεταμεσονύχτια επιχείρηση της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του HDP και τη σύλληψη των 11 βουλευτών, σκοπεύει να προβεί σε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και να αναγνωρίσει ότι για ακόμη μια φορά καταπατώνται οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν μετά τα μεσάνυχτα της 3ης Νοεμβρίου 2016, 11 βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μεταξύ των οποίων τους δύο συμπροέδρους του, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ. Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής αστυνομίας, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν «στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας».

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε επίσης επιδρομή στα σπίτια των συμπροέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ στο Ντιγιαρμπακίρ, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν οι δικηγόροι του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ήδη προχωρήσει στην άρση ασυλίας των βουλευτών του HDP στις αρχές του χρόνου, ενώ οι πολιτευτές του έχουν κατά καιρούς αποτελέσει στόχο των αστυνομικών αρχών, με πιο πρόσφατη την προσπάθεια αποκλεισμού των γραφείων του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και τη συνεχής σπίλωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, όπως και άλλων βουλευτών του HDP από ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ στην Τουρκία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς αντιδρά στη μεταμεσονύχτια επιχείρηση της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών στη Άγκυρα και στη σύλληψη 11 βουλευτών του;

Σκοπεύει να προβεί σε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι για ακόμη μια φορά καταπατώνται οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v