Οι Βρετανοί κατασκευαστές αναβάλουν επενδυτικά σχέδια

Αυξάνεται ο αριθμός των στελεχών της βιομηχανίας που προτίθενται να ξοδέψουν τα ίδια ή λιγότερα σε επενδύσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Οι κατασκευαστές ανησυχούν για τη μελλοντική ζήτηση και για την αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι Βρετανοί κατασκευαστές αναβάλουν επενδυτικά σχέδια

Οι Βρετανοί κατασκευαστές έχουν καλλιεργήσει το φόβο πως η οικονομία οδεύει προς επιβράδυνση το 2017, καθώς έρευνα της ένωσης κατασκευαστών EEF κατέδειξε άνοδο στους επικεφαλής εργοστασίων που αναβάλουν σχέδια για αύξηση των επενδύσεων.

Από το δημοψήφισμα του Ιουνίου και μετά, έχει σημειωθεί μια απότομη άνοδος στο ποσοστό των στελεχών που επισημαίνουν ότι η πολιτική αβεβαιότητα τους αναγκάζει να αναβάλλουν την αύξηση των δαπανών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ένα τέταρτο των κατασκευαστών επικαλέστηκαν αυτό το λόγο όταν ερωτήθηκαν στον απόηχο του δημοψηφίσματος, ενώ αυτό το ποσοστό ήταν μόλις 6% κατά την προεκλογική εκστρατεία το Μάρτιο.

Η έκθεση της EEF αποκάλυψε πως οι κατασκευαστές είναι πιο πιθανό να μειώσουν τις επενδύσεις στα εργοστάσια και σε μηχανικό εξοπλισμό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση και με την αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των κατασκευαστών σχεδιάζουν να ξοδέψουν τα ίδια ή λιγότερα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, από 54% που ήταν αυτό το ποσοστό το 2015.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, η έρευνα που έγινε σε συνεργασία με τον τραπεζικό όμιλο Santander και στην οποία συμμετείχαν 306 εταιρίες, διεξήχθη τον Αύγουστο. Από τότε, το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα υπαινίχθηκε τον Οκτώβριο στο συνέδριό του πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα hard Brexit και μια συμφωνία που θα αφήσει τη Βρετανία εκτός της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v