Η Σαουδική Αραβία σταμάτησε τις αποστολές πετρελαίου στην Αίγυπτο

Συμφωνία αξίας 23 δισ. δολαρίων για αρωγή της Αιγύπτου από τη Σαουδική Αραβία έληξε επ' αόριστον. Η κίνηση ήρθε αφότου ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου ανέφερε ότι θα επισκεφθεί το Ιράν, στην προσπάθεια να κλείσει νέες συμφωνίες στο πετρέλαιο.

Η Σαουδική Αραβία σταμάτησε τις αποστολές πετρελαίου στην Αίγυπτο

Η Σαουδική Αραβία ενημέρωσε την Αίγυπτο ότι οι αποστολές προϊόντων πετρελαίου που αναμένονται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αρωγής, αξίας 23 δισ. δολαρίων, θα σταματήσουν επ' αόριστον, γεγονός που υπονοεί ένα όλο και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ της πλουσιότερης και της πιο πολυπληθούς χώρας του αραβικού κόσμου.

Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε τον Απρίλιο να προμηθεύσει την Αίγυπτο με 700.000 τόνους επεξεργασμένων προϊόντων πετρελαίου το μήνα για πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του βασιλιά Σαλμάν, υπενθυμίζει το Reuters.

Τα φορτία σταμάτησαν να φτάνουν στη χώρα στις αρχές Οκτωβρίου, όταν οι υποβόσκουσες πολιτικές εντάσεις «εξερράγησαν», αλλά Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει τότε πως η συμφωνία παρέμενε σε ισχύ και ότι το πετρέλαιο θα άρχιζε σύντομα «να ρέει» και πάλι.

Το Reuters διευκρινίζει πως η κρατική πετρελαϊκή της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, δεν έχει σχολιάσει το σταμάτημα των αποστολών. Αλλά τη Δευτέρα, ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου, Tarek El Molla, επιβεβαίωσε ότι οι αποστολές είχαν σταματήσει επ' αόριστον.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι εκπρόσωποι του Molla ανέφεραν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι ο υπουργός θα επισκεφθεί το Ιράν, τον κύριο πολιτικό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας, στην προσπάθεια να κλείσει νέες συμφωνίες για το πετρέλαιο.

Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργού αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί το αν ο Molla έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Ιράν, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι για ένα συνέδριο. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επίσης ανέφερε ότι δεν έχει πληροφορηθεί για τέτοιο ταξίδι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v