Δυο νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό 7,8 Ρίχτερ στη Ν. Ζηλανδία

Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό στη Ν. Ζηλανδία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες. Διίστανται οι απόψεις για το μέγεθος του σεισμού. Στα 7,8 Ρίχτερ τον δείχνει το USGS ενώ το Geonet τον αναβάθμισε στα 7,5 Ρίχτερ. Ισχυροί μετασεισμοί.

Δυο νεκροί από τον ισχυρότατο σεισμό 7,8 Ρίχτερ στη Ν. Ζηλανδία

Δυο νεκροί, τραυματίες, εκτεταμένες ζημιές και τσουνάμι από τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε νωρίτερα την κεντρική Νέα Ζηλανδία. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κι, δήλωσε πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις για αύξηση του αριθμού των νεκρών, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με το USCS ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ενώ και το Geonet της Ν. Ζηλανδίας αναβάθμισε τον σεισμό στα 7,5 Ρίχτερ από 6,6 που είχε πει προηγουμένως. Σειρά μετασεισμικών δονήσεων καταγράφηκε σ' όλη τη χώρα, μερικές από τις οποίες είχαν μέγεθος έως 6,1 βαθμούς.

Το υπουργείο Πολιτικής Άμυνας και Διαχείρισης Κρίσεων της χώρας προειδοποίησε για τον κίνδυνο καταστροφικών κυμάτων σε ολόκληρη την ανατολική ακτογραμμή της χώρας και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες περιοχών με χαμηλό υψόμετρο να εκκενώσουν την περιοχή και να πάνε σε μέρη με υψηλότερο υψόμετρο.

Όπως προειδοποίησε, είναι πιθανό να υπάρξουν κύματα ύψους έως και πέντε μέτρων.

Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.

Δείτε βίντεο που ανέβασαν πριν από λίγα λεπτά, δύο Νεοζηλανδοί, με το νερό στις πισίνες να χορεύει στον ρυθμό του Εγκέλαδου:



Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Ουέλινγκτον και το Ντάνεντιν. Στο Ουέλινγκτον ακούστηκαν σειρήνες ενώ κάτοικοι έχουν βγει κλαίγοντας στους δρόμους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της νεοζηλανδικής εφημερίδας New Zealand Herald.

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

 














 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v