Κάρνεϊ (BoE): Κίνδυνος φυγής τραπεζών από «σκληρό Brexit»

Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές έχουν ξεκινήσει τον έκτακτο σχεδιασμό, σε περίπτωση που η Βρετανία χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της Ευρώπης, προειδοποίησε ο επικεφαλής της BoE, Μαρκ Κάρνεϊ.

Κάρνεϊ (BoE): Κίνδυνος φυγής τραπεζών από «σκληρό Brexit»

Oι τράπεζες που έχουν έδρα τη Βρετανία μπορεί να αρχίσουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες, ένα με ενάμισι έτος πριν από την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θεωρήσουν πιθανό ένα «σκληρό Brexit», προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Κάρνεϊ ανέφερε στους Βρετανούς βουλευτές ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές έχουν ξεκινήσει τον έκτακτο σχεδιασμό, σε περίπτωση που η Βρετανία χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της Ευρώπης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η πτώση στην αξία της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα είναι «αναγκαία» αλλά όχι καλοδεχούμενη.

Ο κ. Κάρνεϊ σημείωσε σε αντιπροσωπεία Βρετανών βουλευτών την Τρίτη πως η υποτίμηση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα είναι αναγκαία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

«Η βρετανική οικονομία έχει μια μεγάλη εξωτερική ανισορροπία, η οποία, όπως αποτυπώνεται στο μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, πρέπει να αντιμετωπιστεί», σημείωσε. «Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι μέρος του μηχανισμού προσαρμογής», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν χαρακτήρισε αυτή την υποτίμηση και ως καλοδεχούμενη. «Η αγοραστική δύναμη της χώρας έχει υποχωρήσει κατά 20%. Η προτεινόμενη προσαρμογή θα ήταν μέσω μιας αύξησης στην εγχώρια βαρύτητα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v