Γερμανία: Απειλεί να φύγει από τις διαπραγματεύσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ

Ο Αντρέας Ντόμπρετ απειλεί πως η Γερμανία θα φύγει από τις διαπραγματεύσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για διατήρηση της δυνατότητας οι τράπεζες να χρησιμοποιούν τα δικά τους μοντέλα για να καθορίζουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Γερμανία: Απειλεί να φύγει από τις διαπραγματεύσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ
Τελεσίγραφο Bundesbank σε άλλες τραπεζικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση των παγκόσμιων κεφαλαιακών κανόνων, αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά της.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Bundesbank, Αντρέας Ντόμπρετ, δήλωσε πως η Γερμανία δεν θα αποδεχθεί συμφωνία «με οποιοδήποτε τίμημα». Έθεσε σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων και «δύο ουσιώδεις τομείς δράσης», για τις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτόν τον μήνα στην Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, που όμως πιθανότατα θα τύχουν επιφυλακτικής υποδοχής από την Ουάσινγκτον.

Καθώς σύντομα θα αναλάβει την εξουσία η κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές εν μέρει λόγω της αυξημένης καχυποψίας έναντι της παγκοσμιοποίησης και του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, ο Ντόμπρετ δήλωσε πως ελπίζει ότι οι εργασίες στην Επιτροπή της Βασιλείας «θα συνεχίσουν να βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη». Όμως η Bundesbank «δεν είναι διατεθειμένη να καταλήξει σε συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φρανκφούρτη.

Τα μέλη της Επιτροπής της Βασιλείας, που περιλαμβάνουν τη Fed, την Bundesbank και τον ιαπωνικό οργανισμό χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία του τέλους του έτους, ώστε να βάλουν τις τελευταίες «πινελιές» στα διεθνή πρότυπα για τα κεφάλαια, γνωστά και ως Βασιλεία ΙΙΙ. Ο Thomas Hoenig, αντιπρόεδρος της Federal Deposit Insurance Corp, που επίσης συμμετέχει στην επιτροπή, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να υποχωρήσουν στις ευρωπαϊκές πιέσεις για τα standards.

«Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να κάνει πίσω στα ισχυρότερα standards. Όμως, έχοντας βιώσει τη χρηματοοικονομική κρίση, μου είναι ασαφές το τι θα επιτύχει αυτή η χαλάρωση των κανόνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε σε email του ο Hoening. «Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς στην ισχύ του συστήματός μας».

Αν και κάποιοι Ευρωπαίοι ρυθμιστές και πολιτικοί έχουν ξεκαθαρίσει πως πρέπει να γίνουν σαρωτικές αλλαγές στις προτάσεις της Επιτροπής της Βασιλείας για να υπογράψουν τη συμφωνία, ωστόσο η δήλωση του Ντόμπρετ ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν ιδιαίτερα εμφατική.

Η αντίθεση της ΕΕ σε ορισμένες προτάσεις της Επιτροπής της Βασιλείας έχει ήδη δημιουργήσει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Ευρωπαίοι πολιτικοί και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιμένουν πως όχι μόνο οι νέοι κανόνες δεν θα πρέπει να αυξάνουν σημαντικά τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά και ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν άδικα.

Αντιθέτως, οι ΗΠΑ επιμένουν σε αυστηρούς κανόνες.

Η Επιτροπή της Βασιλείας συνεδριάζει στις 28-29 Νοεμβρίου στο Σαντιάγο της Χιλής, προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της BaFin, Felix Hufeld, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμβιβασμός.

Ο Ντόμπρετ δήλωσε πως ένα «ουσιώδες» σημείο για τη Γερμανία είναι η διατήρηση του πλαισίου για το ρίσκο, που επιτρέπει στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τα δικά τους εσωτερικά μοντέλα προκειμένου να «μετρήσουν» τον πιστωτικό κίνδυνο για τον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Ευρώπη και Ιαπωνία στηρίζουν αυτή την προσέγγιση, όμως οι ΗΠΑ λένε πως οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να την απορρίψουν, διότι δημιουργεί προοπτικές οι τράπεζες να «παίζουν» με τους κανόνες.

Δεύτερη προτεραιότητα για τη Γερμανία είναι να αποτρέψει την εισαγωγή του λεγόμενου «output floor» στο τελικό «πακέτο» της Βασιλείας, το οποίο θα βάζει περιορισμούς στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν οι τράπεζες μετρώντας τα asset risks με χρήση των δικών τους στατιστικών μοντέλων, αντί τυποποιημένων κανόνων.

«Θεωρητικά, ενεργεί ως τρόπος για να μπει τέλος στις αλλοπρόσαλλες ασκήσεις υπολογισμού που σχετίζονται με τη χρήση των εσωτερικών μοντέλων», σύμφωνα με τον Ντόμπρετ. «Πρακτικά, όμως, ενεργεί κόντρα στην προσοχή που πρέπει να δοθεί στο ρίσκο. Είναι κάτι που δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον οι τράπεζες να αναλαμβάνουν επιπλέον ανεπιθύμητα ρίσκα. Η Βασιλεία ΙΙΙ έχει αναπτύξει άλλα εργαλεία, όπως ο λόγος της μόχλευσης, για να αντιμετωπίσει τα ρίσκα των μοντέλων και της κακής χρήσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v