Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ ετοιμάζει πρόστιμα για HSBC, JPMorgan και Credit Agricole

Οι αρχές ετοιμάζουν πρόστιμα για τη χειραγώγηση των Libor και Euribor, ενώ οι τρεις τράπεζες έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία. Οι ποινές αναμένονται τον επόμενο μήνα, αλλά δεν αποκλείεται να αναβληθούν για ακόμη μία φορά.

Η ΕΕ ετοιμάζει πρόστιμα για HSBC, JPMorgan και Credit Agricole

Οι ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές ετοιμάζονται να επιβάλουν πρόστιμα στην HSBC, την JPMorgan και την Credit Agricole μέχρι τα τέλη του έτους, για χειραγώγηση των χρηματοοικονομικών δεικτών αναφοράς Libor και Euribor που συνδέονται με το ευρώ, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν τον Μάιο του 2014 κατά των τριών τραπεζών, οι οποίες αρνήθηκαν οποιαδήποτε αδικοπραγία, τονίζει το πρακτορείο.

Οι πηγές ανέφεραν πως η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει τα εν λόγω πρόστιμα τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, η απόφαση έχει αναβληθεί αρκετές φορές και ενδέχεται αυτό να συμβεί και πάλι.

Ο Ricardo Cardoso, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Για παραβίαση κανονισμών του ευρωπαϊκού μπλοκ, η αρμόδια αντιμονοπωλιακή αρχή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα αξίας έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου μιας εταιρίας.

Στο μεταξύ, όταν ειδοποιήθηκε, η JPMorgan δήλωσε πως οι κατηγορίες ήταν αβάσιμες και ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η Credit Agricole ανέφερε ότι θα εξετάσει τις κατηγορίες, ενώ η HSBC  υποστήριξε ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό της σθεναρά.

Η Deutsche Bank, η RBS και η Societe Generale είχαν παραδεχθεί την ενοχή τους από τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ η Barclays απέφυγε το πρόστιμο γιατί ειδοποίησε την Κομισιόν.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει πως οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής επιβάλει πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πάνω από 10 τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες, για τη χειραγώγηση των δύο δεικτών αναφοράς. Επιπλέον, οι εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες που σχετίζονται με απάτη σε πάνω από 12 μεμονωμένα άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v