IEA: Η ζήτηση για πετρέλαιο δε θα φτάσει το peak της πριν το 2040

Οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού είναι «μεγάλο βήμα μπροστά», αλλά οι πολιτικοί πρέπει να επιταχύνουν την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Η ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2040, εκτίμησε.

IEA: Η ζήτηση για πετρέλαιο δε θα φτάσει το peak της πριν το 2040

Η εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα δεν πρόκειται να λάβει τέλος σύντομα, παρά τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις διεθνείς συμφωνίες για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Αν και οι διεθνείς συμφωνίες αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα από τη μέση ποσότητα των 650 εκατ. τόνων το χρόνο από το 2000 και μετά, σε περίπου 150 εκατ. τόνους το χρόνο το 2040, η IEA εκτίμησε πως οι τρέχουσες προσπάθειες δεν είναι αρκετά ισχυρές.

«Παρότι αυτή (η μείωση) αποτελεί σημαντικό επίτευγμα, απέχει πολύ από το είναι αρκετή προκειμένου να αποφευχθεί ο χειρότερος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, καθώς θα περιορίσει μόνο την αύξηση των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών σε 2,7 (βαθμούς Κελσίου) μέχρι το 2100», εξήγησε η IEA στην νέα της έκθεση για την παγκόσμια ενέργεια.

Ο διεθνής Οργανισμός ανέφερε ότι οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού είναι «μεγάλο βήμα προς τα μπρος», αλλά οι πολιτικοί χρειάζεται να επιταχύνουν την εφαρμογή των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την αποδοτικότητα της ενέργειας σε όλους τους τομείς.

Στο τέλος, «οι κυβερνητικές πολιτικές είναι που θα καθορίσουν το πού πηγαίνουμε από εδώ και πέρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της IEA.

Ο Οργανισμός προβλέπει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί μέχρι το 2040, δεδομένης της έλλειψης επενδύσεων σε εναλλακτικούς τομείς. Ωστόσο, προσθέτει πως μακροπρόθεσμα περαιτέρω επενδύσεις σε πετρέλαιο και αέριο είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση για ενέργεια θα καλυφθεί σε όλο τον πλανήτη –κάτι που οι τρέχουσες τιμές πετρελαίου υπονομεύουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v