Η RBS κατηγορείται πως παραπλάνησε τους επενδυτές στο cash call του 2008

Χιλιάδες επενδυτές που κινούνται νομικά κατά της τράπεζας υποστηρίζουν ότι η RBS δημοσιοποίησε παραπλανητικά οικονομικά καθώς προσπαθούσε να συγκεντρώσει 12 δισ. στερλίνες το 2008. Ανώτατα στελέχη είχαν απορρίψει τις προειδοποιήσεις των Goldman Sachs και Deloitte.

Η RBS κατηγορείται πως παραπλάνησε τους επενδυτές στο cash call του 2008

Ελάχιστες ώρες πριν η Royal Bank of Scotland ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας έκκληση για χρήματα από τους επενδυτές (cash call) το 2008, οι ανώτατοι σύμβουλοι της τράπεζας -Goldman Sachs και Deloitte- ακόμη συζητούσαν το αν τα καταγεγραμμένα οικονομικά της ήταν πιθανώς παραπλανητικά, τονίζουν έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο.

Μέτοχοι που τώρα έχουν καταθέσει αγωγή κατά της RBS, υποστηρίζουν ότι η τράπεζα απέρριψε τις σχετικές προειδοποιήσεις των συμβούλων της, καθώς αργά την προηγούμενη νύχτα σύμβουλοι από την Goldman Sachs, ελεγκτές της Deloitte και ένας δικηγόρος της RBS αντάλλαξαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συζητώντας απομειώσεις προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

Η Goldman Sachs και η Deloitte εξέφρασαν φόβους πως κάποια νούμερα που αναφέρονταν στο ενημερωτικό έντυπο για το cash call της RBS θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν, τονίζεται στην αγωγή. Οι σύμβουλοι θεώρησαν πως οι επενδυτές μπορεί να συμπέραιναν ότι η ικανότητα της τράπεζας να αντέξει τις ζημιές ήταν μεγαλύτερη απ' ότι στην πραγματικότητα.

Τo Reuters μεταδίδει πως, σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα, τα εν λόγω ηλεκτρονικά μηνύματα ήταν μέρος μιας σειράς προειδοποιήσεων από εξωτερικούς συμβούλους που απορρίφθηκαν από ανώτατα στελέχη της RBS, καθώς η τράπεζα προσπαθούσε να συγκεντρώσει 12 δισ. στερλίνες.

Η RBS αρνείται τους ισχυρισμούς πως παραπλάνησε τους επενδυτές. Σε προς υπεράσπισή της νομικά έγγραφα που εξέτασε το πρακτορείο, οι δικηγόροι της υποστηρίζουν πως οι αποτιμήσεις ήταν λογικές και πως συντάχθηκαν για να βοηθηθεί η τράπεζα να αποφασίσει το κατάλληλο μέγεθος του cash call, όχι για να καθοδηγήσει τους επενδυτές στο θέμα των ζημιών της τράπεζας από τα περιουσιακά της στοιχεία.

RBS, Goldman Sachs και Deloitte, δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες.

Οι ισχυρισμοί αυτοί εντάσσονται σε μια υπόθεση κατά την οποία χιλιάδες επενδυτές της RBS που αγόρασαν μετοχές στο πλαίσιο του cash call του 2008 και έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους όταν η τράπεζα σχεδόν κατέρρευσε μερικούς μήνες αργότερα, έχουν καταθέσει μήνυση τεσσάρων δισ. στερλινών.

Η RBS είχε λάβει τότε διάσωση από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία τελικά κόστισε 45,5 δισ. στερλίνες. Πάνω από το 70% της τράπεζας ακόμη ανήκει στους Βρετανούς φορολογουμένους, επισημαίνει το πρακτορείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v