Γέλεν: Η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια «σχετικά σύντομα»

Η αμερικανική οικονομία έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης, υποστήριξε η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν. Ρίσκο η διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γέλεν: Η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια «σχετικά σύντομα»

Η Fed μπορεί να προχωρήσει «σχετικά σύντομα» σε μια αύξηση των επιτοκίων, αν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν ότι βελτιώνεται η αγορά εργασίας και ότι αυξάνεται ο πληθωρισμός, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Τζάνετ Γέλεν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κα Γέλεν επισήμανε ότι στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το Νοέμβριο, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έκριναν πως έχει ενισχυθεί η υπόθεση για μια αύξηση των επιτοκίων. 

«Μια τέτοια αύξηση μπορεί να γίνει κατάλληλη σχετικά σύντομα», ανέφερε η κα Γέλεν στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ. 

Η ίδια υποστήριξε πως η τρέχουσα νομισματική πολιτική τονώνει την ανάπτυξη, αλλά η οικονομία έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης. 

Τόνισε επίσης πως έχει την αίσθηση ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή, υπάρχει μόνο ένα μικρό ρίσκο η Fed να βρίσκεται πίσω όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού.

«Αν η FOMC καθυστερούσε αρκετά στην αύξηση των ομοσπονδιακών επιτοκίων, θα μπορούσε να βρεθεί στο σημείο να αναγκαστεί να προχωρήσει σε απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να μην υπερβεί η οικονομία κατά πολύ και τους δύο μακροπρόθεσμους στόχους», σημείωσε σε Επιτροπή της Βουλής. «Επιπλέον, η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα για πολύ καιρό θα μπορούσε να ενθαρρύνει την υπερβολική ανάληψη ρίσκου και να υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε. 

Η ίδια δήλωσε πως σκοπεύει να ολοκληρώσει την θητεία της ως επικεφαλής της Fed, η οποία λήγει το Φεβρουάριο του 2018, αν και δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις  από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v