Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ναι» των Ιταλών επιχειρηματιών στο δημοψήφισμα Ρέντσι

Διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι ιταλικών επιχειρήσεων στηρίζουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Άλλοι λένε ότι θα φέρουν επενδύσεις και άλλοι ότι θα μειώσουν τα κόστη της πολιτικής, ενώ φαίνεται ότι... έπιασε η απειλή Ρέντσι για παραίτησή του.

«Ναι» των Ιταλών επιχειρηματιών στο δημοψήφισμα Ρέντσι

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες της Ιταλίας λένε «ναι» στο δημοψήφισμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Κάποια από τα επιφανέστερα στελέχη της χώρας, περιλαμβανομένων του CEO της Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, και του προέδρου της CIR, Rodolfo De Benedetti, υποστήριξαν πως η προτεινόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση θα οδηγήσει την Ιταλία στην σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.

Διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι των 100 μεγαλύτερων εταιριών της Ιταλίας σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, ρωτήθηκαν αν υποστηρίζουν την πρόταση Ρέντσι. Στελέχη 42 επιχειρήσεων που αντιστοιχούν σε συνολική χρηματιστηριακή αξίας άνω των 240 δισ. ευρώ, είτε απάντησαν στην έρευνα, είτε έκαναν δημόσια σχόλια γνωστοποιώντας την πρόθεση ψήφου τους.

Από τους 42 αυτούς managers, το 98% ανέφεραν ότι στις 4 Δεκεμβρίου θα ψηφίσουν υπέρ των μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν αλλαγές στην εξουσία της Γερουσίας, μια κίνηση που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα καταστήσει τις κυβερνήσεις πιο αποτελεσματικές.

Μεταξύ εκείνων που αιτιολόγησαν την επιλογή τους, το 94% πιστεύει ότι η νίκη του «Ναι» θα βελτιστοποιήσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από την κυβέρνηση και θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Οι μισοί συμμετέχοντες ανέφεραν πως οι αλλαγές θα περιορίσουν την πολιτική αβεβαιότητα, ενώ το 39% υποστήριξε πως το «Ναι» θα διατηρήσει τον Ρέντσι στην εξουσία με αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια πολιτική κρίση. Το 28% εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μείωση τους κόστους της πολιτικής.

Όσοι διαφωνούν, πάντως, ανέφεραν πως το δημοψήφισμα δε θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές, διότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες/εξουσίες της νέας Γερουσίας δεν είναι σαφείς.

Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξη από την πλευρά των επιχειρήσεων έρχεται σε αντίθεση με την άποψη του κοινού, καθώς οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δίνουν το προβάδισμα στο στρατόπεδο του «Όχι», του οποίου ηγείται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια επιλογή, μεταξύ της αλλαγής και της καινοτομίας από τη μία μεριά και της στασιμότητας και του συντηρητισμού από την άλλη, επομένως είναι λογικό οι επιχειρηματίες, οι οποίοι ζητούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εδώ και δεκαετίες, να είναι υπέρ», ισχυρίστηκε ο De Benedetti της CIR, η οποία έχει υπό τον έλεγχό της τις εκδόσεις Gruppo Editoriale L'Espresso, την κατασκευάστρια εξαρτημάτων αυτοκινήτων Sogefi και την εταιρία ιατρικής φροντίδας Kos.

«Το κύριο ζήτημα είναι πως η διαμάχη έχει μετατοπιστεί μακριά από τα θετικά της μεταρρύθμισης, προς μια πολιτική ψήφο για την κυβέρνηση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ομίλου σε συνέντευξή του. «Αν ρωτήσετε τους Ιταλούς αν θέλουν ένα πιο αποτελεσματικό και λιγότερο ακριβό πολιτικό σύστημα, ποιος θα έλεγε όχι;» κατέληξε.

Σε απάντηση στους επιχειρηματικούς ηγέτες, ο Luigi Di Maio του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, υποστήριξε πως τα στελέχη της Ιταλίας κάνουν λάθος που στηρίζουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση. «Όλοι έχουν το δικαίωμα της γνώμης τους, αλλά οι πελάτες τους μπορεί να πληγούν από αυτή την επιλογή, θα πρέπει να τη διαβάσουν προσεκτικά», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v