Απόλυτη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου προβλέπει η SocGen

Oι αναλυτές της Societe Generale αναμένουν δύο αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2017. Τον Μάρτιο θα αρχίσει την περιστολή του QE η ΕΚΤ. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη ασκούν πιέσεις στο ευρώ.

Απόλυτη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου προβλέπει η SocGen

Η Societe Generale αναμένει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει έναντι του δολαρίου λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, προβλέποντας απόλυτη ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα στις αρχές του 2017.

Θα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία περίπου 15 χρόνια που ένα ευρώ θα ανταλλάσσεται με ένα δολάριο.

Όπως μεταδίδει το Business Insider, το ευρώ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 1,06 δολάριο/ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες, υποχωρώντας σε χαμηλό έτους. Η Societe Generale προβλέπει τώρα ότι η ισοτιμία θα βουτήξει στο 1 δολάριο/ευρώ το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Αναμένουμε ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα πέσει στην απόλυτη ισοτιμία το πρώτο τρίμηνο του 2017, προτού αυξηθεί και πάλι προς το 1,09 ως το τέλος του 2017. Η πρόβλεψη βασίζεται σε δύο αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed την επόμενη χρονιά, αλλά υπάρχει και το ρίσκο για περισσότερες. Πριν από την εκλογή του Τραμπ αναμέναμε τα επιτόκια της Fed να ανέλθουν στo 1,25 με 1,5%, αλλά τώρα βλέπουμε ταβάνι στο 1,75 με 2%. Για την ΕΚΤ, οι οικονομολόγοι μας αναμένουν πως θα αρχίσει το tapering στις αρχές Μαρτίου, με στόχο να βάλει τέλος στις αγορές στοιχείων ενεργητικού στις αρχές του 2018, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά», αναφέρεται σε έκθεση της Societe Generale. 

Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, δύο είναι οι καταλύτες που θα οδηγήσουν στην απόλυτη ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα. Πρώτον, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και δεύτερον, από την άνοδο του δολαρίου μετά την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

To ευρώ έχει υποχωρήσει περίπου 5,5% μετά την αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η νευρικότητα για το πολιτικό outlook και η πιθανότητα να υπάρξει μία ακόμα νίκη-έκπληξη των λαϊκιστών θα διατηρήσουν τις πιέσεις στο ευρώ», γράφει σε σημείωμα προς πελάτες ο υπεύθυνος στρατηγικής της SocGen για το συνάλλαγμα, Kit Juckes.

Σε ξεχωριστό σημείωμα, οι αναλυτές Kenneth Broux, Carole Laulhere και Santosh Ejanthkar, υποστηρίζουν πως η νίκη του κ. Τραμπ πιέζει το ευρώ «σε επίπεδα που έχουν καταγραφεί μόνο τρεις φορές από τις αρχές του 2015».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v