Επιδρομή της εισαγγελίας στα νοτιοκορεάτικα γραφεία της Samsung

Οι αρχές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, αλλά και στα γραφεία του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου της Νότιας Κορέας. Ερευνάται μια συγχώνευση θυγατρικών του ομίλου υπό μυστηριώδεις συνθήκες, αλλά και η ανάμειξη της προέδρου της χώρας.

Επιδρομή της εισαγγελίας στα νοτιοκορεάτικα γραφεία της Samsung

Εισαγγελείς στην Νότια Κορέα εισέβαλαν σήμερα στα γραφεία της Samsung Group, όπως γνωστοποίησε αξιωματούχος από την εισαγγελία σύμφωνα με το Reuters.

Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε αφότου μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για υποτιθέμενους δεσμούς με πρόσωπο από το πολύ στενό περιβάλλον της προέδρου της χώρας, Park Geun-hye, κατά της οποίας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στο πλαίσιο πολιτικού σκανδάλου που αφορά στην αγορά 300 χαπιών Viagra και της γενόσημης εκδοχής του φαρμάκου το Δεκέμβριο.

Οι εισαγγελείς εισέβαλαν επίσης και στα γραφεία του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου της χώρας, National Pension Service (NPS), όπως τόνισε εκπρόσωπός του. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε πως οι ερευνητές εξετάζουν την απόφαση του NPS να εγκρίνει την συγχώνευση της Samsung C&T Corp και της Cheil Industries πέρυσι, μιας συναλλαγής αξίας οκτώ δισ. δολαρίων.

Το NPS, το τρίτο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο, έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο μέσων ενημέρωσης και οργανώσεων, σχετικά με την έγκριση που παραχώρησε –ως μεγάλος μέτοχος- στην συγχώνευση δύο θυγατρικών της Samsung Group, του μεγαλύτερου οικογενειακού ομίλου της Νότιας Κορέας.

Η υποστήριξη που προσέφερε το ταμείο στη συναλλαγή ήταν κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της συγχώνευσης και κάποια ρεπορτάζ τοπικών μέσων αναφέρουν ότι η έγκριση δόθηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Εκπρόσωπος της Samsung Group επιβεβαίωσε την «επίσκεψη» αξιωματούχων των εισαγγελικών αρχών στα κεντρικά γραφεία του ομίλου, ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες. Εκπρόσωπος του NPS δεν σχολίασε.

Το Reuters, πάντως, αναφέρει ότι η Park και η έμπιστή της, Choi Soon-sil, είναι υπό έρευνα για υποτιθέμενη παράτυπη πίεση προς μεγάλους ομίλους, περιλαμβανομένης της Samsung, ώστε να συγκεντρώσουν κεφάλαια χρηματοδότησης για ιδρύματα που στηρίζουν πολιτικές της προέδρου γύρω από πολιτιστικές και αθλητικές κοινότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v