Αναλυτές προειδοποιούν για «στιγμή Lehman» στην Κίνα

Η απομάκρυνση των κινεζικών τραπεζών από το παραδοσιακό μοντέλο χρηματοδότησης μέσω καταθέσεων δημιουργεί φόβους για μια κατάρρευση τύπου Lehman Brothers.

Αναλυτές προειδοποιούν για «στιγμή Lehman» στην Κίνα

Oι κινεζικές τράπεζες βασίζονται όλο και περισσότερο σε πηγές χρηματοδότησης που χρησιμοποιούσαν τα δυτικά τραπεζικά ιδρύματα πριν από την παγκόσμια κρίση του 2008, με επενδυτές και αναλυτές να προειδοποιούν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας κινδυνεύει με μια κατάρρευση τύπου Lehman Brothers.

H χρηματοδότηση των τραπεζών από τις αγορές (wholesale funding) ανησυχεί τους αναλυτές, που προειδοποιούν πως οι τράπεζες μπορεί να βρεθούν χωρίς τη σταθερότητα μιας ευρείας καταθετικής βάσης και να μην είναι σε θέση να αντλήσουν ρευστό, όταν θα το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Εκτός από την παραδοσιακή χρηματοδότηση μεταξύ τραπεζών, προβληματισμό προκαλεί η νέα πηγή χρηματοδότησης από τα λεγόμενα προϊόντα wealth management (WMP). Πρόκειται για δομημένους τίτλους που προσφέρουν στους επενδυτές υψηλότερες αποδόσεις από τις παραδοσιακές καταθέσεις. Οι τράπεζες δημιουργούν τα προϊόντα αυτά με μη τραπεζικά ιδρύματα όπως εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού και καταπιστεύματα. 

Το πραγματικό ζήτημα δεν είναι ο όγκος του χρέους αλλά η έκθεση σε νέες πηγές χρηματοδότησης, δήλωσε στoυς Financial Times ο Jonathan Anderson της Emerging Advisors Group. «Αν υπάρξει μια χρηματοοικονομική κρίση στην Κίνα, από εκεί θα προέλθει», πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα των Financial Times, oι κινεζικές τράπεζες βασίζονταν παραδοσιακά στις καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για να χρηματοδοτήσουν δάνεια και άλλες επενδύσεις. Οι καταθέσεις θεωρούνται γενικά πιο σταθερές από τη χρηματοδότηση από άλλα τραπεζικά ιδρύματα, γιατί οι καταθέτες σπάνια αλλάζουν τράπεζες, ενώ οι πληρωμές μισθών και τα εταιρικά κέρδη προσφέρουν μια σταθερή ροή νέων καταθέσεων.

Η τάση αυτή αλλάζει τώρα στην Κίνα, καθώς η ταχεία ανάπτυξη των δανείων και άλλων εργαλείων χρέους ξεπερνά την ανάπτυξη των καταθέσεων. Ο λόγος του ιδιωτικού χρέους προς τις καταθέσεις αυξήθηκε στο 117% στο τέλος Μαρτίου από 84% στο τέλος του 2008, σύμφωνα με ανάλυση των F.T.

Aν και ο λόγος αυτός παραμένει κάτω από τα επίπεδα που καταγράφονται στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. με 181% και 178% αντίστοιχα, οι αναλυτές τονίζουν πως η ανοδική τάση είναι ανησυχητική.

Το σενάριο-εφιάλτης, σύμφωνα με αναλυτές, είναι μια χρεοκοπία των WMP, που θα προκαλούσε μια ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης, με τους πελάτες να σταματούν να αγοράζουν τα προϊόντα αυτά ή να απαιτούν την άμεση εξόφλησή τους.

Στο σενάριο αυτό, η ρευστότητα στην αγορά χρήματος θα εξαφανιστεί και οι τράπεζες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην χρηματοδότηση από τις αγορές μπορεί να βρεθούν ανήμπορες να καλύψουν τις εκροές καταθέσεων ή τις πληρωμές των δικών τους WMP.

O κ. Anderson προειδοποιεί για μια κατάσταση στην οποία «μεμονωμένες κρίσεις σε μη τραπεζικά ιδρύματα αρχίζουν να παραλύουν και μέρη του τραπεζικού συστήματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v