Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Rio Tinto μειώνει κι άλλο τις κεφαλαιουχικές δαπάνες

Ο μεταλλευτικός κολοσσός περικόπτει ακόμη περισσότερο τις φετινές κεφαλαιουχικές δαπάνες, ενώ θεωρεί πως οι κινεζικές μεταρρυθμίσεις θα κάνουν την αγορά λιγότερο προβλέψιμη. Θα αυξήσει, πάντως, τις επενδύσεις τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Rio Tinto μειώνει κι άλλο τις κεφαλαιουχικές δαπάνες

Η Rio Tinto, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αβέβαιη προοπτική στην αγορά, ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει ακόμη λιγότερα απ' ότι ανέμενε σε πρότζεκτς φέτος και πως θα εντείνει την «επίθεση» στην παραγωγικότητα.

Όπως τόνισε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Jean-Sébastien Jacques, αν και είναι επιφυλακτικά αισιόδοξος για την Κίνα –τον κορυφαίο αγοραστή εμπορευμάτων στον κόσμο-, οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η χώρα για να μειώσει την παραγωγή ικανότητα σε βιομηχανίες όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας, καθιστούν την αγορά λιγότερο προβλέψιμη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρία στον κόσμο σε όρους κεφαλαιοποίησης, γνωστοποίησε πως η δαπάνη σε πρότζεκτς θα είναι το 2016 χαμηλότερη από 3,5 δισ. δολάρια, δηλαδή τουλάχιστον 13% κάτω της προηγούμενης πρόβλεψης για περίπου τέσσερα δισ. δολάρια και τρομακτικά κάτω των 17 δισ. και παραπάνω που επένδυσε το 2012.

Από την άλλη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, οι δαπάνες του 2016 θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο για την Rio Tinto, καθώς εκτιμά πως θα αυξήσει τις δαπάνες σε πέντε και 5,5 δισ. δολάρια τα δύο επόμενα χρόνια αντίστοιχα.

Ακόμα, η Rio Tinto αναμένει πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα παράγει πέντε δισ. δολάρια επιπρόσθετων ελεύθερων ταμειακών ροών. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος, κατέγραψε ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους δύο δισ. δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά στην Κίνα, ο μεταλλευτικός κολοσσός θεωρεί πως η ασιατική χώρα θα παραμείνει κινητήρας ζήτησης εμπορευμάτων κατά τα χρόνια που έρχονται. «Αν όλα παραμείνουν ως έχουν, η υποβόσκουσα κινεζική οικονομία τα πηγαίνει καλά», εκτίμησε ο Jacques, προσθέτοντας ότι «πέφτουν πολλά μετρητά στην οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v