Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Ανάπτυξη 0,7% το γ' τρίμηνο

Χαλαρώνει η ισπανική ανάπτυξη, καθώς η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Ρυθμό 3,2% παρουσίασε σε ετήσιους όρους. Για το σύνολο του έτους, η κεντρική τράπεζα βλέπει ανάπτυξη 3,2%.

Ισπανία: Ανάπτυξη 0,7% το γ τρίμηνο

Έχασε μέρος του momentum της η ανάπτυξη στην Ισπανία το τρίτο τρίμηνο, καθώς ενισχύθηκε μόλις κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Το ποσοστό αντανακλά μια ελαφριά επιβράδυνση στο ρυθμό της καταναλωτικής δαπάνης και των επενδύσεων, όπως γνωστοποίησε σήμερα το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της χώρας.

Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε πάνω από 0,8% σε τριμηνιαία βάση, στη διάρκεια των τελευταίων έξι εξαμήνων -ρυθμός που ήταν από τους πιο εύρωστους στην Ευρώπη- χάρη στην ισχυρή καταναλωτική δαπάνη και την ανάπτυξη στις εξαγωγές που βοήθησε τη χώρα να βγει από τη βαθιά οικονομική κρίση που έλαβε τέλος το 2013.

Σε ετήσιους όρους, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2%, πρόσθεσε το ινστιτούτο.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά πως η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% φέτος, σε σχέση με το 2015. Αυτό το ποσοστό συνάδει με το ρυθμό ανάπτυξης που εμφάνισε η χώρα το περασμένο έτος.

Στο μεταξύ, οι οικονομολόγοι αναμένουν για το 2017 κάποια χαλάρωση στις ευνοϊκές συνθήκες για την ισχυρή ισπανική ανάπτυξη, με τις τιμές του πετρελαίου να εκτιμάται ότι θα αυξηθούν, το ρυθμό της ανάπτυξης στην αγορά εργασίας να επιβραδύνεται και τις περικοπές στον προϋπολογισμό επίσης να επηρεάζουν την οικονομία το επόμενο έτος.

Η Τράπεζα της Ισπανίας προβλέπει για το 2017 πιο βραδεία -αλλά και πάλι εύρωστη- ανάπτυξη με ρυθμό 2,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v