O Bάιντμαν θέλει σταδιακή περιστολή του QE

Το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού είναι βέβαιο ότι δεν θα διακοπεί απότομα, δήλωσε στη Handlesblatt o Γιενς Βάιντμαν.

O Bάιντμαν θέλει σταδιακή περιστολή του QE

O επικεφαλής της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, προειδοποίησε για τα ρίσκα που ενέχει η υπερβολικά επεκτατική νομισματική πολιτική, αλλά τάχθηκε υπέρ μιας σταδιακής περιστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού είναι βέβαιο ότι δεν θα διακοπεί απότομα. Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η νομισματική πολιτική σε φυσιολογικά επίπεδα, ο παράγοντας κλειδί θα είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία σε επίπεδο επικοινωνίας» δήλωσε στη Handlesblatt.

Ο κ. Βάιντμαν ανέφερε πως δεν θέλει να προκαταβάλει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 8 Δεκεμβρίου, αλλά τόνισε ότι καθώς ενισχύεται ο πληθωρισμός η νομισματική πολιτική γίνεται πιο επεκτατική ακόμα και χωρίς τη λήψη μέτρων.

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να λήξει το Μάρτιο, για τουλάχιστον τρεις ή έξι μήνες ακόμα.

Ο κ. Βάιντμαν προειδοποίησε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει ήδη οι μεγαλύτεροι οφειλέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v