Αυξήσεις διεκδικούν 7.000 τραπεζοϋπάλληλοι στην Κύπρο

Το συνδικάτο των τραπεζικών υπαλλήλων στην Κύπρου προτίθεται να διεκδικήσει μεταξύ άλλων για τα μέλη της, γενικές αυξήσεις και επαναφορά προσαυξήσεων και ΑΤΑ, που είχαν παγοποιηθεί στο πλαίσιο της ανανέωσης της τριετούς συλλογικής σύμβασης 2014 – 2016.

Αυξήσεις διεκδικούν 7.000 τραπεζοϋπάλληλοι στην Κύπρο
Ανοίγει αύριο η αυλαία των επαρχιακών συνελεύσεων της ΕΤΥΚ σε παγκύπρια βάση, κατά τις οποίες τα περίπου 7 χιλιάδες μέλη της οργάνωσης θα ενημερωθούν και θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν την ηγεσία τους να προχωρήσει στην υποβολή αιτημάτων με κύριο αυτό της διεκδίκησης μισθολογικών αυξήσεων ενόψει της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Τα μέλη της συντεχνίας θα κληθούν, παράλληλα, να εξουσιοδοτήσουν την ηγεσία της συντεχνίας να υπερασπιστεί τον θεσμό της συλλογικής σύμβασης και τα κεκτημένα, λόγω των προθέσεων των μεγάλων τραπεζών οι οποίες φέρονται να ζητούν εκ βάθρων αλλαγή προνοιών της συλλογικής σύμβασης.

Οπως μεταδίδει το Stockwatch, η ΕΤΥΚ προτίθεται να διεκδικήσει μεταξύ άλλων για τα μέλη της, γενικές αυξήσεις και επαναφορά προσαυξήσεων και ΑΤΑ, που είχαν παγοποιηθεί στο πλαίσιο της ανανέωσης της τριετούς συλλογικής σύμβασης 2014 – 2016, ως απότοκο των δραματικών αποφάσεων του Eurogroup για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, οι τραπεζικοί υπάλληλοι στο πλαίσιο της ίδιας σύμβασης είχαν αποδεχθεί κλιμακωτές μειώσεις μισθών από 5% - 14%.

Η ΕΤΥΚ, λαμβάνοντας υπόψη και τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων για τρία συνεχή έτη, υπολογίζει ότι το ύψος των αποκοπών για τα μέλη της ανέρχονται γύρω στο 20%.

Η επίσημη υποβολή των αιτημάτων από τη συντεχνία αναμένεται να γίνει γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά την κωδικοποίηση των προτάσεων που θα εισηγηθούν τα μέλη της στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων.

Η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης αφορά όλες τις τράπεζες, πλην της ΣΚΤ, η σύμβαση της οποίας λήγει τον Δεκέμβριο του 2018.

Πάντως οι δύο μεγάλες τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, έχουν αποστείλει η κάθε μία ξεχωριστά, σχετικές επιστολές με βάση τη διαδικασία του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, γνωστοποιώντας προς την ΕΤΥΚ την απόφαση τους για υποβολή αιτημάτων.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την αλλαγή των διαδικασιών προσλήψεων σε ανώτερες θέσεις, τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού σε θέματα προαγωγών και τον εκσυγχρονισμό του εργάσιμου ωραρίου.

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες εγείρουν και θέμα κατάργησης της υφιστάμενης πρακτικής των προσαυξήσεων, αίτημα το οποίο τέθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν, στο πλαίσιο σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι δύο τράπεζες, όπως δήλωσαν στη StockWatch ανώτερα στελέχη τους, θεωρούν ως αναχρονιστικό το θεσμό των προσαυξήσεων, υποστηρίζοντας ότι κάποια κεκτημένα τα οποία παραχωρούνται υπό μορφή αυτόματων προσαρμογών και επηρεάζουν την αναπροσαρμογή της μισθοδοσίας του προσωπικού δεν συνάδουν με την απόδοση και ούτε συμβάλλουν στα καλύτερα αποτελέσματα των τραπεζών.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΤΥΚ θα κληθεί να διαπραγματευτεί ξεχωριστά με την κάθε τράπεζα για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, μετά τη διάλυση του εργοδοτικού συνδέσμου τραπεζών (ΚΕΣΤ).

Ωστόσο, οι τράπεζες φαίνεται να μην κινούνται ανεξέλεγκτα στο θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης αφού, όπως υπάρχει συνεννόηση με την ΟΕΒ.

Σε ότι αφορά την ΑΤΑ, οι δύο πλευρές αναμένουν το αποτέλεσμα του διαλόγου που έχει ξεκινήσει η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου με το συνδικαλιστικό κίνημα και τις εργοδοτικές οργανώσεις για να διαχειριστούν το όλο θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v