Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τα γυρίζει» η Σαουδική Αραβία για τη μείωση παραγωγής

Η Σαουδική Αραβία λέει ότι «δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος» και περιμένει την ανάκαμψη της κατανάλωσης. Οι διαφορές στους κόλπους του ΟΠΕΚ δεν γεφυρώνονται με τίποτα, η Αλγερία εντείνει τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για να σώσει την κατάσταση.

«Τα γυρίζει» η Σαουδική Αραβία για τη μείωση παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ ξεκινά την ύστατη προσπάθειά του να φτάσει σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, με τους υπουργούς να μεταβαίνουν στη Ρωσία για τις διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά υπαινίχθηκε ότι οι παραγωγοί δεν χρειάζεται απαραίτητα να ελαττώσουν την παραγωγή.

Το καρτέλ πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη στη Βιέννη, στην προσπάθεια να οριστικοποιήσει τους όρους της πρώτης του μείωσης παραγωγής εδώ και οκτώ χρόνια. Ωστόσο, τα μέλη του Οργανισμού παραμένουν διχασμένα επάνω στο πώς θα διαμοιραστεί η ελάττωση εσωτερικά, ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Khalid Al-Falih άνοιξε τον δρόμο ώστε να παραμείνει αμετάβλητη η ποσότητα που αντλεί ο ΟΠΕΚ.

«Αναμένουμε η ζήτηση να ανακάμψει το 2017, μετά οι τιμές θα σταθεροποιηθούν και αυτό θα συμβεί χωρίς την παρέμβαση του ΟΠΕΚ», δήλωσε την Κυριακή ο Al-Falih από το Νταχράν στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Asharq al-Awsat, που επικαλείται το Bloomberg.

«Δεν υπάρχει ένας μόνο δρόμος, που είναι να μειώσουμε την παραγωγή στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, μπορούμε επίσης να βασιστούμε στην ανάκαμψη της κατανάλωσης, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», υποστήριξε ο υπουργός.

Τα σχόλια του Al-Falih έρχονται δύο μέρες αφότου η αραβική χώρα αποφάσισε να μην παρευρεθεί σε συνάντηση των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, λόγω εσωτερικών διαφωνιών στον Οργανισμό. Η συνάντηση αργότερα ακυρώθηκε και, αντ' αυτής, αξιωματούχοι του καρτέλ θα συναντηθούν στη Βιέννη, στην προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών την Τετάρτη.

«Δεν είναι εποικοδομητικό να παρευρεθούμε σε μια συνάντηση με παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, πριν κάνουμε συνεδριάσεις μέσα στον ΟΠΕΚ και αποφασίσουμε το αν θα μειώσουμε ή θα συνεχίσουμε στα τρέχοντα επίπεδα της παραγωγής», εξήγησε ο Σαουδάραβας υπουργός, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα.

Στο μεταξύ, σε μια απροσδόκητη κίνηση, ο Αλγερινός υπουργός Ενέργειας Noureddine Boutarfa -ένας από τους αρχιτέκτονες της προκαταρκτικής συμφωνίας του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο για μείωση της παραγωγής- και ο Βενεζουελάνος Eulogio Del Pino, τακτικός μεσολαβητής στις συζητήσεις των παραγωγών, πρόκειται να συναντηθούν στην Αλγερία και έπειτα να ταξιδέψουν στη Μόσχα σήμερα, σύμφωνα με δύο απεσταλμένους που γνωρίζουν την υπόθεση και τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ως πηγές.

Παράλληλα, ενώ τα μέλη του καρτέλ ακόμη δεν έχουν επιλύσει τις εσωτερικές τους διαφορές, ο Boutarfa πρότεινε το Σάββατο στην Τεχεράνη, στον Ιρανό ομόλογό του Bijan Namdar Zanganeh, μια συλλογική μείωση 1,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Ο Αλγερινός θα συναντηθεί επίσης με τους ομολόγους του από το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, στη Βιέννη, ενόψει της συνεδρίασης της Τετάρτης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Algerie Presse Service.

Στο μεταξύ το Ιράν έχει υποστηρίξει ότι θα πρέπει να του επιτραπεί να εξαιρεθεί από τυχόν μείωση παραγωγής, ενώ το Ιράκ δεν έχει διευκρινίσει πόσο μεγάλη μείωση προτίθεται να κάνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v