Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου έπειτα από 60 χρόνια

Το ορόσημο στο φυσικό αέριο ήρθε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές αμερικανικού αργού, γεγονός που εντείνει το πλήγμα από την αμερικανική βιομηχανία ενέργειας συνολικά, προς τους ξένους ανταγωνιστές.

Οι ΗΠΑ καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου έπειτα από 60 χρόνια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια, μια ακόμη ένδειξη του πώς η άνθηση στο αμερικανικό πετρέλαιο και αέριο αναδιαμορφώνει το παγκόσμιο τοπίο στην ενέργεια.

Οι ΗΠΑ εξήγαγαν τον Νοέμβριο 7,4 δισ. κυβικά πόδια αερίου την ημέρα κατά μέσο όρο, δηλαδή παραπάνω από τα επτά δισ. κυβικά πόδια που εισήγαγαν, σύμφωνα με την S&P Global Platts, πάροχο δεδομένων για το εμπόριο ενέργειας.

Οι εξαγωγές ξεπέρασαν τις εισαγωγές και για λίγες ημέρες του Σεπτεμβρίου, προσθέτει η Platts σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια (Energy Information Administration), είχαν περάσει 60 χρόνια από την τελευταία φορά που η χώρα εξήγαγε για τελευταία φορά περισσότερο φυσικό αέριο απ' ότι εισήγαγε ετησίως.

Το ορόσημο ήρθε λιγότερο έναν χρόνο μετά την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές αργού, γεγονός που επέτρεψε στα πετρελαιοφόρα να αποστείλουν ελεύθερα αργό στο εξωτερικό για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Οι ξένοι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν πλέον ένα εντεινόμενο πλήγμα από την πλευρά της αμερικανικής βιομηχανίας ενέργειας, η οποία προσπαθεί επιθετικά να τονώσει το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της προκειμένου να αντισταθμίσει μια μακρά περίοδο χαμηλών τιμών.

«Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που πλησιάζει», εξήγησε ο Sid Perkins, διευθύνων εταίρος στην Ion Energy Group. Το φυσικό αέριο «θα υιοθετήσει τα χαρακτηριστικά μιας αγοράς που θα βασίζεται στα μακροοικονομικά στοιχεία, όπως εκείνη του αργού, στην οποία οι παγκόσμιοι παίκτες θα επηρεάζουν το τι θα γίνεται με το αέριο», εκτίμησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v