Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενεζουέλα: Μηνιαία βουτιά 60% για το μπολιβάρ

Η κατάρρευση του νομίσματος τις τελευταίες ημέρες στην μαύρη αγορά είναι η μεγαλύτερη από το 2003. Τη Δευτέρα η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 3.480 μπολιβάρ/δολάριο από 2.972 το Σαββατοκύριακο, 2.193 την προηγούμενη εβδομάδα και 1.417 πριν από ένα μήνα.

Βενεζουέλα: Μηνιαία βουτιά 60% για το μπολιβάρ

Το νόμισμα της Βενεζουέλας έχει υποτιμηθεί κατά 60% σε ένα μήνα έναντι του δολαρίου στην μαύρη αγορά, με την ισοτιμία να βρίσκεται σύμφωνα με το DolarToday περίπου στα 3.500 μπολιβάρ/δολάριο τη Δευτέρα.

Μετά την πτώση αυτή, το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ αξίζει λιγότερα από 3 σεντς.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κατάρρευση του νομίσματος τις τελευταίες ημέρες στην μαύρη αγορά είναι η μεγαλύτερη από το 2003, όταν η τότε κυβέρνηση είχε εισάγει νομισματικούς ελέγχους.

Με βάση το καθεστώς των νομισματικών ελέγχων, η κυβέρνηση προσφέρει μια προνομιακή συναλλαγματική ισοτιμία στα 10 μπολιβάρ/δολάριο για εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων. Οι συναλλαγές για όλα τα υπόλοιπα αγαθά γίνονται με μια ισοτιμία στα 660 μπολιβάρ/δολάριο.

Ωστόσο, με τη ζήτηση να είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά δολαρίων, η πλειονότητα των πολιτών χρησιμοποιεί την μαύρη αγορά. Σύμφωνα με τον ιστότοπο DolarToday, τη Δευτέρα η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 3.480 μπολιβάρ/δολάριο από 2.972 το Σαββατοκύριακο, 2.193 την προηγούμενη εβδομάδα και 1.417 πριν από ένα μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v